Conflictele de interese în cazul achiziţiilor publice, verificate de ANI

ANI vrea să dispară conflictele de interese în cazul achiziţiilor publice, prin implementarea unui sistem de verificare a participanţilor la licitaţii.

Adăugat: 23 Mai 2013
Ultima actualizare:23 Mai 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Agenţia Naţională de Integritate va implementa, până la sfârşitul acestui an, un sistem prin care participanţii la procesele de achiziţii publice vor fi verificaţi înainte, astfel încât să se ştie din timp cine riscă să se găsească într-o situaţie de conflict de interese.

O fraudare sistematică a banului public are loc în special la nivelul autorităţilor locale, unde persoane cu funcţii de decizie direcţionează fondurile către firme apropiate lor,  a spus şeful ANI, Horia Georgescu.

Acest sistem va responsabiliza autorităţilor locale şi va descuraja aceste practici. 

"Scopul principal este să prevenim, nu să deschidem, sute de dosare, care ne mănâncă resurse şi care au finalitate târzie, trei, patru sau cinci ani, a spus Georgescu  la o conferinţă pe tema riscurilor în sistemul de achiziţii publice.

Ordonanţa 34 "trebuie modificată"

Cel mai mare risc atunci când vorbim despre achiziţiile publice este tentaţia de a direcţiona banii într-o parte sau în alta, pentru că atunci când ai banul în mână eşti deosebit de tentat  să trimită, să direcţioneze banii înspre cineva cunoscut.

Companiile de stat se plâng de faptul că atunci când trebuie să participe la licitaţii, alături de firme private, nu se mai simt competitive din cauza birocraţiei şi a greutăţii cu care se iau decizii la stat.

Legea în vigoare trebuie respectată, spune ministrul finanţelor, Daniel Chiţoiu, dar asta nu înseamnă că ea poate fi modificată, astfel încât să asigure un mai bun echilibru între rapiditatea luării deciziilor şi eficienţa cheltuirii banului public.

Trebuie evitate situaţii cunoscute deja în care diferite ministere sau autorităţi locale au cumpărat obiecte la preţuri chiar de zece ori mai mari decât cele reale. 

"Ministerul Finanţelor, Guvernul este deschis la toate propunerile dumneavoastră de a modifica şi actualele prevederi ale Ordonanţei nr. 34, astfel încât să creăm un cadru legislativ privind achiziţiile publice, transparent, predictibil şi să fie echitabil pentru toţi participanţii la acest sistem de achiziţii publice, indiferent cine este entitatea achizitoare", a spus Daniel Chiţoiu.Autor:
Oana Rusu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza