Concluziile întâlnirii Asociaţiei Internaţionale a Radiodifuzorilor Publici

Experţi în radio şi televiziune din peste 40 de ţări au împărtăşit experienţe şi idei timp de două zile la Sinaia, la o reuniune organizată ca o continuare a conferinţei Media 2020, organizată de Radio România şi Uniunea Audiovizualului Asia Pacific.

Adăugat: 14 Septembrie 2017
Ultima actualizare:14 Septembrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Trebuie să fii de necontestat - spuneau experţii media - iar informaţia furnizată trebuie să fie imparţială şi de mare acurateţe, în condiile în care tehnologia s-a dezvoltat foarte mult şi oricine poate să-şi facă auzită vocea şi astfel să producă ştiri false.

Este esenţial să existe un reper al încrederii, la care publicul să se raporteze.

Într-o situaţie confuză sau de urgenţă, ceăţenilor le este greu să înţeleagă care e, de fapt, ştirea adevărată şi aici intervine rolul organizaţiilor publice, după cum sublinia şi secretarul general al Asociaţiilor Radiodifuzorilor Publici, Toshiyuki Sato.

"Există tipuri diferite de media: comercială, guvernamentală şi publică. Pentru mine, a fi publică este cel mai important în societatea civilă. Noi avem acum o provocare din partea, aş spune, dezvoltării tehnologiei comunicaţiilor. Prin problema liberalizării comunicaţiilor pentru oricine există tendinţa în creşterea populismului sau a urii pentru alţi oameni. Noi, ca serviciu public, avem o nouă îndatorire: să facem această societate civică democratică să funcţioneze", a spus Toshiyuki Sato. 

Astfel, să pună în valoare cultura şi să creeze experienţe culturale de înaltă calitate, folosind tehnologia de vârf, să contribuie la educaţie şi să furnizeze emisiuni şi servicii pe înţelesul tuturor sunt obligaţii pe care trebuie să şi le asume mass media publice.

Un alt rol constă în promovarea unor proiecte de cercetare, iar un exemplu în acest sens a fost prezentat în cadrul reuniunii de către Radio România.

Este vorba de laserul de mare putere de la Măgurele, ELI-NP, ale cărui aplicaţii vor putea fi utilizate între altele în domeniul medical.

Schimbul de experienţă la acest nivel va continua anul viitor, când reuniunea anuală a radiodifuzorilor publici va fi organizată la Seul, în Coreea de Sud.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
14 Septembrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza