Concluzii la Summit: UE poate funcţiona şi după părăsirea Uniunii de către Marea Britanie

O analiză sinceră, sobră, dar nu defetistă a situaţiei în care se află UE, în acest moment - asta au făcut liderii a 27 de state membre, astăzi, în Bratislava.

Adăugat: 17 Septembrie 2016
Ultima actualizare:17 Septembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Summitul de la Bratislava a demonstrat că UE poate continua să funcţioneze, după decizia Marii Britanii de a părăsi UE - spune preşedintele Franţei, François Hollande.

La rândul său, cancelarul german, Angela Merkel, a dat asigurări că Franţa şi Germania se angajează să colaboreze intens, în următoarele luni, pentru a obţine succesul UE.

Totodată, ieri, la Bratislava, liderii europeni au decis să acorde Sofiei, suma de 108 milioane de euro, pentru a proteja graniţele Bulgariei în faţa numărului tot mai mare de migranţi şi refugiaţi.

O analiză sinceră, sobră, dar nu defetistă a situaţiei în care se află UE, în acest moment - asta au făcut liderii a 27 de state membre, astăzi, în Bratislava.

"Toţi am fost de acord că nu putem da înapoi pentru că doar acest proiect al UE ne asigură prosperitatea. Am căzut de acord să fim mai expliciţi, în planurile noastre de viitor" - a declarat premierul slovac, Robert Fico, adăugând că, personal, a decis să se concentreze pe problema migraţiei în următoarele luni.

Şeful Consiliului European, Donald Tusk, a enumerat unele din lecţiile învăţate în discuţiile de astăzi.

"Niciodată să nu mai permitem scăparea de sub control a fluxului migraţionist, să sprijinim statele membre în lupta împotriva terorismului, inclusiv prin îmbunătăţirea schimbului de informaţii între ele, să creăm creştere economică pentru toţi şi să oferim tinerilor posibilităţi de afirmare. Detalii despre cum vom realiza concret aceste măsuri, nu dau acum.Ele devin parte a planului la care vom lucra până în martie, anul viitor. Mă bucur însă că unele state membre au oferit deja ajutor Bulgariei pentru a-şi proteja graniţa cu Macedonia şi Grecia." - a spus Tusk.

Cât despre Brexit: "Poziţia noastră rămâne neschimbată. Trebuie să ne protejăm interesele noastre, ale statelor membre care rămân în UE. Noi suntem pregătiţi pentru negocieri şi putem începe chiar mâine, însă trebuie să respectăm decizia Marii Britanii", a spus Tusk.

Polonia, Slovacia, Ungaria şi Cehia au prezentat propria lor declaraţie la încheierea summitului, în care pun accent pe controlul graniţelor externe, politica de solidaritate între state şi prezervarea sistemului Schengen.

Statele din aşa-numitul grup de la Vişegrad vor ca migraţia ilegală să fie oprită şi sunt convinse că acest lucru poate fi realizat prin întărirea cooperării cu statele vecine ale UE şi întăririi forţei europene pentru apărarea graniţelor externe ale Uniunii.

Declaraţia pune accent pe respectarea identităţii statelor membre şi cere ca regulile Uniunii să se aplice în acelaşi fel pentru toţi.

Cele patru state cer şi ca parlamentele naţionale să joace un rol mai mare în materie de afaceri europene.Autor:
Anca Dragu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
17 Septembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza