Conceptul Strategic al NATO redefineşte lumea

Conceptul Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat la Lisabona, nu mai împarte lumea în două tabere, aşa cum era în vremea războiului rece.Foto:Agerpres/EPA

Adăugat: 19 Noiembrie 2010
Ultima actualizare:19 Noiembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Lumea secolului al XXI-lea nu mai este lumea trasată simplu în două mari tabere, ca în războiul rece, iar NATO, ca produs al războiului rece, trebuie să se adapteze.

 


Asta vrea să facă noul Concept Strategic al NATO, care urmează să fie adoptat la Lisabona şi la care şi România a contribuit prin insistenţa sa, ca articolul 5 privind apărarea pentru toţi să nu piardă din forţă.
De aceea a insistat România şi pentru realizarea unui scut antirachetă al NATO care să protejeze întreaga Europă. Nu este exclus ca şi Rusia să contribuie la acest scut, lucru la care România nu s-a opus, dar nici nu s-a manifestat cu entuziasm.

 Şi cum lumea este acum într-o cursă pentru energie, care a ajuns bunul cel mai de preţ, România vrea ca şi NATO să protejeze  nu doar rutele de transport de energie, dar şi sursele, pe baza unor parteneriate ca cel cu Azerbaidjanul.

 Se vorbeşte despre reforma NATO, dar criza afectează fondurile Alianţei. Mai mult, tehnica militară avansată pusă la dispoziţia NATO rămâne încă doar în responsabilitatea câtorva ţări membre, ca SUA.

 România, de exemplu, nu va mai putea nici măcar să-şi protejeze, din 2013, propriul spaţiu aerian, după cum a avertizat, ieri, preşedintele Traian Băsescu, la postul public de televiziune. Asta, pentru că avioanele noastre MIG, foarte vechi, nu au fost înlocuite.

 Cu aceleaşi avioane România participă şi la protejarea spaţiului aerian al statelor baltice. Şeful statului a explicat că, la Summit-ul NATO de la Lisabona, România va trebui să admită că nu-şi poate îndeplini angajamentele legate de asigurarea capacităţilor militare ale Alianţei, dar a menţionat că aproape toate statele europene membre NATO îşi încalcă aceste îndatoriri.

 De exemplu, cele mai multe state membre nu dau 2% din PIB, aşa cum spune regula. În schimb, România se află printre puţinele ţări care îşi respectă angajamentele asumate prin prezenţa militară în Afganistan şi Balcanii de Vest, informează redactorul RRA.

 Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Noiembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza