Compania Roşia Montană "trebuie să prezinte un plan de management al deşeurilor"

Ministrul Mediului, Attila Korodi, anunţă că există în acest moment o procedură pe implementarea noii directive de management a deşeurilor pentru care compania trebuie să vină cu un plan de management al deşeurilor industriale.

Adăugat: 25 Aprilie 2012
Ultima actualizare:25 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Compania Roşia Montană Gold Corporation  va trebui să prezinte un plan de management al deşeurilor industriale, iar Ministerul Mediului şi Pădurilor are la dispoziţie 60 de zile să analizeze documentul în cadrul Comitetului de Analiză Tehnică  a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, Attila Korodi, ministrul Mediului.

"La Roşia Montană, pe cele mai multe teme tehnice, dialogul cu compania a fost terminat. Informaţiile şi răspunsul la întrebările au fost furnizate de către compania care doreşte să desfăşoare acolo o exploatare minieră. La ora actuală, avem o procedură pe implementarea noii directive de management a deşeurilor pentru care compania trebuie să vină cu un plan de management al deşeurilor industriale", a spus ministrul.

El a adăugat că  planul privind deşeurile va fi discutat în aproximativ două luni.

"Din informaţiile mele, acest plan ne va fi furnizat, iar experţii noştri din cadrul Comitetului de Analiză Tehnică ne spun că este nevoie de 60 de zile pentru ca un astfel de plan de management al deşeurilor industriale să fie discutat în CAT şi fiecare instituţie să-şi aducă aportul, comentariile şi să se ajungă la o acceptare la un plan de management a deşeurilor industriale. Planul de management al deşeurilor industriale cere, din informaţiile date de experţii noştri, cel puţin 60 de zile", a afirmat Korodi.

El a adăugat, totodată, că o altă problemă ce trebuie rezolvată, dar la nivel guvernamental, este devierea cursului pârâului Corna ce trece, la ora actuală, pe sub zona unde Roşia Montană Gold Corporation şi-a propus să construiască iazul de decantare.

"Pe de altă parte, mai este problema care se referă la pârâul care trece la ora actuală pe sub un amplasament propus de compania minieră pentru iazul de decantare. La nivel de hotărâre de Guvern trebuie decisă devierea acestui pârâu. Fiecare instituţie care este prezentă la CAT trebuie să-şi exprime punctele de vedere oficial, care intră în documentul de autorizaţie ce va furniza informaţia pozitivă sau negativă la finalul acestei întruniri a datelor", susţine Korodi.

Procedura de evaluare se va închide după ce se vor rezolva şi problemele arheologice.

"Mai sunt, desigur, elemente care depind de alte instituţii, de probleme arheologice, care trebuie conformate şi abia după aceea vom ajunge în situaţia să închidem procedura de evaluare",  a spus ministrul Mediului.

Întrebat dacă a mai avut discuţii cu preşedintele Traian Băsescu pe tema proiectului de la Roşia Montană, Attila Korodi a răspus că 'domnia sa a precizat punctul dumnealui de vedere, eu sunt ministru al Mediului'.

"Cred că aici lucrurile şi responsabilităţile în anumite cazuri converg, în altele fiecare trebuie să-şi asume câte o responsabilitate", a menţionat Korodi.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
25 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza