Comisia specială privind Roşia Montană, aprobată

Comisia specială privind analiza proiectului Roşia Montană va elabora un raport până pe 20 octombrie. PDL nu a dorit să facă nominalizări pentru această comisie, solicitând retragerea proiectului din Parlament.

Adăugat: 17 Septembrie 2013
Ultima actualizare:18 Septembrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Parlamentarii au votat constituirea Comisiei parlamentare speciale, care va analiza proiectul de lege privind exploatarea de la Roşia Montană.

Aceasta ar urma să înainteze celor două Camere ale Parlamentului un raport pe aceasta temă, până în jurul datei de 20 octombrie, iar o decizie finală ar urma sa vină în jurul datei de 1 noiembrie.

PDL nu a susţinut înfiinţarea acestei comisii, iar senatorii şi deputaţii democrat liberali au părăsit discuţiile.

Ei nu şi-au desemnat niciun reprezentant în comisie, deşi, conform algoritmului, ar fi avut dreptul la doi membri, dintre care şi un vicepreşedinte.

Liderul deputaţilor democrat-liberali, Mircea Toader a solicitat Guvernului retragerea proiectului privind Roşia Montană din Parlament, afirmând că subiectul nu este de competenţa legislativului.

"Dacă cineva doreşte o dezbatere pe Roşia Montană pe oportunitate, pe necesitate şi pe modalitate de exploatare a aurului din Roşia Montană, să fie în afară de legi. Avem suficient cadru legislativ ca să putem să exploatăm în condiţii corecte orice zăcământ, cu atât mai mult cel de aur din Roşia Montană. Nu avem nevoie de o lege specială, nu avem nevoie de o lege care să exceadă, până la urmă, faţă de oricare altă firmă şi societate comercială cu nişte drepturi pe care nu şi le permite decât prin legi", a spus Toader.

În cele din urmă, plenul reunit a hotărât, cu 311 voturi pentru, să înfiinţeze această comisie specială.

Aceasta va avea 19 membri, două locuri fiind lăsate neocupate de PDL.

 "La Art. 1 se prevede ca, până la data de 1 octombrie, să fie depuse amendamentele la Comisia specială, până la data de 20 octombrie să fie elaborat raportul, urmând ca în 21 octombrie să intre în dezbaterea Senatului, prima cameră sesizată, iar după adoptare, cel târziu în jurul datei de 1 noiembrie, în Camera Deputaţilor, cameră decizională", a spus vicepreşedintele Senatului, Cristian Dumitrescu.

Membrii Comisiei speciale, nominalizaţi de grupurile parlamentare ale PSD, PNL, PP-DD, UDMR, PC şi Grupul Minorităţilor Naţionale, se vor întruni pentru a stabili conducerea acestei comisii.

Cine sunt membrii Comisiei?

Concret, din Comisia specială vor face parte din partea grupurilor PSD deputaţii Ioan Dîrzu, Florin Iordache, Viorel Ştefan, Gheorghe Emacu şi senatorii Ioan Chelaru, Gabriela Firea, Toni Greblă şi Darius Bogdan Vâlcov.

Din partea grupurilor parlamentare PNL au fost propuşi ca membri ai Comisiei - Dian Popescu şi Petru Ehegartner şi deputaţii Andrei Gerea, Gigel Ştirbu şi Mircea Dolha.

Din partea grupurilor PP-DD vor face parte din Comisie parlamentarii Tudor Ciuhodaru şi Vochiţoiu Haralambie, iar din partea grupurilor UDMR - Korody Attila şi Vegh Alexandru.

Din partea grupului minorităţilor naţionale altele decât cea maghiară a fost propusă deputata Ioana Manolescu, iar din partea grupurilor PC - Ioan Moldovan.Autor:
Ioana Tănase
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
17 Septembrie 2013
Ultima actualizare:
18 Septembrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza