Comisia Juridică: Pedeapsa cu închisoarea, înlocuită cu executarea la domiciliu

Raport favorabil astăzi, în Comisia Juridică de la Camera Deputaţilor, la proiectul prin care ar urma să fie introduse măsuri alternative de executare a pedepselor cu închisoare.

Adăugat: 23 Aprilie 2018
Ultima actualizare:23 Aprilie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit proiectului aprobat de deputaţii jurişti, pedeapsa cu închisoarea va putea fi înlocuită cu executarea la domiciliu sau doar în timpul săptămânii la domiciliu, iar în zilele de sâmbată sau duminică într-un centru de detenţie.

Judecătorul de supraveghere este cel care poate dispune una dintre măsurile alternative de executare, însă doar pentru persoanele cu o condamnare de până la cinci ani, care au efectuat o fracţie de o cincime din pedeapsă.

Nu pot beneficia de executarea detenţiei la domiciliu sau în zilele de sâmbătă şi duminică persoanele condamnate pentru fapte de corupţie sau infracţiuni cu violenţă şi nici recidiviştii.

La votul asupra raportului s-au înregistrat 13 voturi pentru, 9 împotrivă şi 2 abţineri.

Împotrivă a votat opoziţia care a criticat faptul că se relaxează prea mult modalităţile de executare a pedepselor.

UDMR s-a abţinut de la vot pentru că nu au fost acceptate unele amendamente precum prelungirea termenului în care trebuie aplicată această lege.

Astfel, potrivit raportului comisiei, Ministerul de Interne şi cel al Justiţiei trebuie să elaboreze normele metodologice pentru implementarea noilor prevederi în 30 de zile de la publicarea legii în Monitorul Oficial.

Alte propuneri adoptate de Comisia Juridică prevăd executarea pedepsei la domiciliu pentru cei care au condamnări mai mici de un an şi reducerea perioadei detenţie cu câte 20 de zile pentru fiecare dintre lucrările ştiinţifice scrise în închisoare.

Votul final va fi dat miercuri, în plenul Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru aceste acte normative.Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
23 Aprilie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza