Comisia Europeană somează România și Ungaria în privința produselor alimentare

Comisia Europeană consideră că prin unele măsuri, România nu respectă principiul liberei circulaţii a bunurilor.

Adăugat: 15 Februarie 2017
Ultima actualizare:15 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Comisia Europeană a trimis, astăzi, scrisori de somaţie României şi Ungariei pe motiv că reglementările lor naţionale privind comerţul cu amănuntul al produselor agricole şi alimentare nu corespund legislaţiei comunitare.

În România, se solicită marilor retaileri să cumpere cel puţin 51% din produsele agricole şi alimentare de la producătorii locali.

Comisia consideră că această măsură poate duce la nerespectarea principiului liberei circulaţii a bunurilor.

Grup de lucru la Senat

În acest context, Comisiile reunite de afaceri europene şi agricultură din Senat au decis, în cadrul unei dezbateri cu specialişti, să creeze un grup de lucru pentru a armoniza legislaţia românească cu cea comunitară.

Preşedintele Comisiei pentru afaceri europene a Senatului, Gabriela Creţu, a precizat că România va prezenta un punct de vedere, dar că nu este vorba despre o încălcare a tratatului României cu Uniunea Europeană.

Ea spune că în cadrul grupului de lucru se va încerca o ameliorare a actului normativ.

"Să urmărim ca să nu mai existe niciun fel de motiv de suspiciune că am introduce practici care ar limita accesul pe piaţa românească, am crea bariere. Pe de altă parte, însă, să luăm în considerare şi acele nuanţe în definirea termenilor care să nu genereze la aplicare, mai ales, dificultăţi", a spus Gabriela Creţu.

Gabriela Creţu a explicat că nu Comisia Europeană a contestat nereguli în legislaţia românească.

"S-a făcut o plângere din partea retailerilor români, pe ideea că o asemenea lege creează un dezechilibru. Îi avantajează, cumva, pe cei mici în detrimentul retailerilor care voiau să ia deciziile aşa cum le luau şi până în acest moment", a spus Crețu.

Decizia de infrigement, confirmată

Subsecretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Horaţiu Radu, a confirmat decizia de infringement din partea Comisiei Europene.

El a explicat că este vorba despre o primă etapă, aşa-numita punere în întârziere, şi că România are la dispoziţie două luni în are să dea un răspuns Comisiei Europene.

"Nu sunt nişte noutăţi pentru noi, întrucât încă de anul trecut am primit din partea Comisiei Europene o serie de solicitări. Erau, practic, două-trei articole din lege care ridicau o serie de îngrijorări, însă, din punctul nostru de vedere, această dezbatere este o oportunitate pentru a reuşi să avem un cadru legislativ conform atât intereselor economice interne, pe de o parte, dar şi exigenţelor legislaţiei europene, pe de altă parte", a susținut Horaţiu Radu.Autor:
Petruţa Dinu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
15 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza