Comisia Europeană: România va cunoaşte un vârf al creşterii economice

Creşterea economică se datorează măririi veniturilor şi relaxării fiscale, potrivit prognozei Comisiei Europene, care are însă şi câteva avertismente pentru România.

Adăugat: 3 Mai 2016
Ultima actualizare:3 Mai 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România va cunoaşte anul acesta un vârf al creşterii economice, înainte de a avea o creştere moderată anul viitor, estimează Comisia Europeană.

Potrivit prognozei de primăvară a executivului comunitar, creşterea economică se datorează măririi veniturilor şi relaxării fiscale.

Avertizările Comisiei Europene

Comisia Europeană avertizează România că noi iniţiative legislative în sectorul financiar prezintă riscuri pentru perspectivele macroeconomice.  

În opinia Comisiei Europene, riscul macroeconomic în plan intern pentru România a crescut în urma incertitudinii create de adoptarea legii dării în plată.

Această lege ar putea avea un impact negativ asupra încrederii investitorilor, consideră executivul comunitar.

Anul acesta, creşterea economică a României este de 4,2%, iar anul viitor va fi de 3,7%, sprijinită de măsurile de relaxare fiscală.

Inflaţia a înregistrat în luna martie o scădere istorică, după ce a fost redusă TVA, şi va rămâne în plan negativ până la jumătatea acestui an, când este proiectată să crească, determinată fiind de creşterile salariale.

Anul acesta deficitul global este aşteptat să crească la 2,8% din PIB.

Anul viitor deficitul bugetar va creşte şi mai mult, la 3,4%.

Pe partea de cheltuieli salariile din sectorul public au crescut considerabil.

Investiţiile publice "ar urma să scadă"

În contrast, investiţiile publice ar urma să scadă în România din cauza unui proces lent de preluare a proiectelor mari de accesare a fondurilor europene pentru actuala perioadă de programare 2014-2020, avertizează Comisia Europeană.

În spaţiul comunitar, previziunile economice de astăzi arată că se menţine direcţia de creştere economică moderată, de 1,8% pentru toate statele membre şi de 1, 6% pentru Zona Euro, în contextul unor riscuri ridicate, spune Comisia Europeană.Autor:
Cerasela Rădulescu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
3 Mai 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza