Comisia Europeană: România urmează să primească peste 6400 de refugiaţi

România ar trebui să primească peste 6400 de refugiaţi, potrivit cotelor obligatorii anunţate azi de Comisia Europeană.

Adăugat: 9 Septembrie 2015
Ultima actualizare:9 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker a prezentat un plan de distribuire obligatorie a refugiaţilor în toate ţările Uniunii şi a promis un mecanism permanent de acordare a azilului, în perspectiva unor crize asemănătoare.

Corespondentul Radio România, Cerasela Rădulescu,  transmite că în conformitate cu acest plan, România ar urma să primească 4646 de refugiaţi, în plus faţă de cei 1785 asumaţi iniţial.

Juncker a îndemnat ţările membre să-i primească fără frică pe refugiaţi şi a făcut apel la istorie pentru a-i convinge pe reticenţi, amintind de valul de scoţieni, irlandezi şi polonezi care au emigrat în Statele Unite.

Preşedintele Comisiei a mai spus că frontierele externe ale Uniunii trebuie securizate, dar a insistat că spaţiul Schengen nu va fi abolit pe timpul mandatului său.

În discursul despre starea Uniunii rostit în Parlamentul European, Juncker a dat prioritate crizei imigranţilor, în faţa altor teme precum situaţia economică, problemele din Ucraina sau politicile de mediu.

CORESPONDENŢĂ Cerasela Rădulescu:  Sunt 160.000 de persoane pe care statele Uniunii Europene trebuie să le primească, a spus preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, şi această preluare ar trebui să fie obligatorie.

El a cerut miniştrilor de interne, la reuniunea lor extraordinară de la Bruxelles, din 14 septembrie, să adopte această propunere.

Această cifră înseamnă doar 0,11% din populaţia Uniunii Europene.

"Prioritatea este, astăzi, să rezolvăm criza refugiaţilor. De la începutul anului, 500.000 de persoane au început să vină în Europa, majoritatea o reprezintă cei care fug din calea terorii dezlănţuite de către organizaţia Statului Islamic în Siria şi Libia sau din calea dictaturii din Eritreea. Cele mai afectate state de valul de imigraţie sunt Grecia, cu peste 213.000 de refugiaţi, Ungaria - cu peste 145.000 şi Italia - cu peste 115.000. Cifrele sunt impresionate pentru unii, chiar înspăimântătoare, dar nu este momentul să ne fie teamă, pentru că este timpul să trecem la acţiune concertrată a statelor membre, este o problemă de umanitate şi de demnitate. Iar pentru Europa este şi o chestiune de onestitate istorică", a spus Jean-Claude Juncker.  

În acelaşi timp, Uniunea Europeană va ridica la1,8 miliarde de euro ajutorul pentru Africa.

În discursul său, Juncker a recunoscut că Europa se confruntă în continuare cu o criză economică şi cu un şomaj ridicat în zona euro.
Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
9 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza