Comisia de la Veneţia salută o posibilă amânare a referendumului pentru Constituţie

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a salutat o posibilă amânare a organizării referendumului de modificare a Constituţiei României, apreciind că în acest fel va exista timp suficient pentru discutarea în profunzime a unor aspecte.

Adăugat: 5 Iulie 2013
Ultima actualizare:5 Iulie 2013

Politica Romaneasca
Foto: Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert
trimite pe mail

Preşedintele Senatului şi al Comisiei constituţionale, Crin Antonescu, a precizat vineri că, având în vedere deciziile Curţii Constituţionale, referendumul pentru reviziurea Constituţiei va avea loc, probabil, peste un an.

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a salutat această eventuală amânare, considerând că se câştigă timp pentru dezbaterea noii Constituţii.

Secretarul Comisiei de la Veneţia, Thomas Markert, a susţinut că într-adevăr şeful statului va avea mai puţine prerogative, dar îşi menţine în acelaşi timp atribuţii importante în politica externă şi securitate.   

"Este o decizie a ţării dumneavoastră cum vrea să distribuie puterile, dar trebuie să ţinem cont de faptul că majoritatea ţărilor europene sunt democraţii perlamentare, deci, nu avem nici o obiecţie de principiu, dacă vreţi să întăriţi acest aspect al parlamentarismului", a spus Thomas Markert,  într-o declaraţie susţinută la Palatul Parlamentului, alături de preşedintele Senatului, Crin Antonescu.  

El a mulţumit pentru discuţiile "foarte constructive" pe care le-a avut în România, pe parcursul ultimelor două zile, adăugând că pentru membrii delegaţiei a fost important să vină în ţara noastră, pentru a înţelege mai bine proiectul de revizuire a Constituţiei.
    
Potrivit acestuia, vizita a fost în primul rând una de informare şi s-au purtat discuţii despre anumite articole şi felul în care ele ar putea fi mai bine formulate.
    
"Nu în această vizită ne vom exprima opinia în legătură cu acest proiect, ci mai târziu, într-o întâlnire ulterioară a Comisiei de la Veneţia. Ce aş vrea însă să subliniez acum este că aceasta este o reformă foarte importantă, sunt propuse mai mult de o sută de amendamente Constituţiei ţării dumneavoastră şi o asemenea reformă importantă are nevoie de timp pentru a fi discutată şi pentru a se reflecta asupra ei", a arătat el.

Antonescu: În noua Constituţie, Parlamentul va fi doar for de dezbateri, nu şi de decizie  

La rânul său, preşedintele Comisiei pentru revizuirea Constituţiei, Crin Antonescu, spune că observaţiile experţilor au fost pertinente, urmează a fi analizate.  
    
Liderul PNL Crin Antonescu a precizat că în urma observaţiilor ridicate de Comisia de la Veneţia, din proiectul de Constituţie se va scoate termenul "decizie" din sintagma care definea Parlamentul ca "for de dezbatere şi decizie".
    
El a spus că formula modificată reia vechea formulă din Constituţie, respectiv "organul reprezentativ suprem al poporului român" şi adăuga sintagma "forul de dezbatere şi decizie al naţiunii".
    
Antonescu a admis că, în urma observaţiilor reprezentanţilor Comisiei de la Veneţia, se va renunţa la termenul "decizie", care nu va mai fi inserat în proiectul de Constituţie în legătură cu Parlamentul.
    
"O observaţie a invitaţilor noştri a fost aceea că termenul 'decizie' ar putea să nască interpretări prea largi, pentru că sunt tot felul de decizii, iar unele decizii nu sunt luate de Parlament, ceea ce e corect. În sensul acesta, deşi evident nu asta era intenţia celui care a propus acest amendament, cred că vom renunţa la termenul de 'decizie' ca să nu se poată naşte confuzii, deşi Constituţia descrie foarte clar după aceea care sunt prerogativele şi ale Parlamentului, şi ale Guvernului, şi ale preşedintelui", a spus Antonescu.
    
El l-a criticat, totodată, pe preşedinteleTraian Băsescu pentru faptul că "strecoară voit" o confuzie despre proiectul Constituţie când afirmă că acesta ar institui Parlamentul ca putere supremă în stat, deşi a admis că se va renunţa la sintagma care defineşte Legislativul ca for de "decizie" al naţiunii.
    
Experţii Comisiei de la Veneţia vor mai vizita România, înainte ca proiectul de revizuire să fie adoptat de Parlament.Autor:
Flori Doman
Editor:
Flori Doman
Reporter:
Alina Stănuţă
Adăugat:
5 Iulie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza