Comemorare a lui Avram Iancu la Ţebea, la 150 de ani de la moarte

În Hunedoara au avut loc manifestările dedicate memoriei eroului naţional Avram Iancu.

Adăugat: 11 Septembrie 2022
Ultima actualizare:12 Septembrie 2022

Politica Romaneasca
Foto: Panteonul de la Ţebea. Sursa: Ilie Pintea
trimite pe mail

UPDATE Potrivit corespondentului RRA, Ilie Pintea, mii de oameni veniţi din diferite zone ale ţării au asistat la ceremoniile religioase şi militare, precum şi la spectacolul de muzică populară organizate cu acest prilej.
Reporter:

Prima parte a zilei a fost o dedicată ceremonialului militar şi religios în onoarea eroului naţional de la Ţebea. Am avut un moment inedit faţă de anii anteriori: doi paraşutişti militari au ajuns aici foarte aproape de mormântul lui Avram Iancu, aducând tricolorul românesc din aeronavele din care s-au paraşutat.

În mesajul transmis de premierul Nicolae Ciucă, aici, dar şi în mesajul trimis de preşedintele Klaus Iohannis am văzut referiri foarte clare la situaţia geostrategică în care ne aflăm.

Pornind de la exemplul patriotismului lui Avram Iancu, atât preşedintele statului s-a referit în mesajul său, cât şi premierul Nicolae Ciucă, la ceea ce se întâmplă în ziua de azi, premierul subliniind faptul că România este pregătită pentru orice scenariu.

Vorbim aici şi de contextul războiului din Ucraina, dar şi de criza energetică şi de iarna grea care se apropie.

--------------------------------------------------
Știrea inițială

La Ţebea, în judeţul Hunedoara, mii de oameni sunt aşteptaţi astăzi la comemorarea a 150 de ani de la moartea lui Avram Iancu.

Serbările naţionale de la Ţebea înseamnă, pe lângă ceremonialul militar şi religios, şi adunarea anuală a moţilor din Apuseni.

La ceremonialul militar din această dimineaţă vor fi prezenţi premierul Nicolae Ciucă, membri ai guvernului şi parlamentari.

Serbările naţionale de la Ţebea, la care sunt aşteptaţi să participe mii de oameni, au început ieri, când mitropolitul Ardealului, Laurenţiu Streza, împreună cu episcopul Devei şi Hunedoarei, Preasfinţitul Nestor, şi un sobor de arhierei şi preoţi au oficiat slujba de sfinţire a noii picturi a Bisericii ortodoxe "Adormirea Maicii Domnului" de la Ţebea. În vederea bunei desfăşurări a manifestării de astăzi,

Prefectura judeţului Hunedoara recomandă ca în timpul ceremonialului public participanţii să adopte un comportament decent, scandările afectând caracterul comemorativ al manifestării.

De asemenea, traficul rutier se va închide pe DN 76, la intrarea în Ţebea, pentru scurte intervale de timp, ca să permită formarea gărzii de onoare. Situaţia din teren nu permite devierea circulaţiei pe rute ocolitoare, iar pe perioadei restricţiei de circulaţie se va asigura doar deplasarea autovehiculelor destinate intervenţiilor de urgenţă.

Te Deum-ul şi depunerea de coroane vor fi urmate de un amplu spectacol de muzică populară, care se va desfăşura pe Câmpia Moţilor, din apropierea complexului istoric.

Avram Iancu s-a stins din viaţă la 10 septembrie 1872, în comuna Baia de Criş, şi a fost înmormântat în cimitirul de la Ţebea, la umbra Gorunului lui Horea. RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI (11 septembrie, ora 7:07)

 Autor:
Ilie Pintea
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
11 Septembrie 2022
Ultima actualizare:
12 Septembrie 2022


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza