Codul rutier va fi trimis Parlamentului

Premierul Victor Ponta a anunţat că proiectul noului Cod rutier va fi transmis spre dezbatere Parlamentului pentru a face parte dintr-o "asumare comună".

Adăugat: 16 Octombrie 2013
Ultima actualizare:17 Octombrie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

UPDATE Noul Cod Rutier a fost aprobat  de Guvern sub forma unui proiect de lege şi transmis spre dezbatere Parlamentului, urmând astfel să intre în vigoare doar după ce va fi avizat şi de către parlamentari.

Premierul Victor Ponta speră ca noul Cod Rutier să fie adoptat într-un timp cât mai scurt de către membrii legislativului.

Amenda maximă pentru şoferi ajunge la 9.600 de lei, iar cea mai lungă perioadă de suspendare a permisului de conducere este de doi ani, potrivit proiectului noului Cod Rutier publicat  pe site-ul Ministerului Afacerilor Interne

Premierul Victor Ponta a anunţat miercuri, în debutul şedinţei de guvern, că proiectul privind modificarea Codului rutier va fi trimis Parlamentului pentru dezbatere.

''Astăzi (n.r. miercuri) Codul rutier îl trimitem spre Parlament. Eu vreau să fie vorba de o asumare comună a lucrurilor esenţiale pe care trebuie să le rezolvăm cât mai rapid, şi anume siguranţă mai mare pe drumuri, sancţiuni mai dure pentru cei care încalcă legea, aplicarea sancţiunilor. (...) Eu sunt convins că această asumare comună va avea loc foarte repede'', a spus Ponta, la începutul şedinţei de Guvern.

Pe agenda şedinţei de miercuri, proiectul noului Cod rutier a fost înscris, din nou, sub forma unei ordonanţe de urgenţă.

Ordonanţa de urgenţă este de asemenea transmisă spre dezbatere Parlamentului, dar este şi aplicată până la momentul avizului parlamentar, când poate fi completată cu eventuale modificări ulterioare, spre deosebire de un proiect de lege, care poate fi aplicat doar după ce este aprobat de Parlament şi promulgat de preşedinte.

Codul rutier, amânat de două ori

În urmă cu o săptămână, Guvernul a amânat, pentru a doua oară, adoptarea noului Cod rutier, pentru a clarifica detaliile tehnice de constituire a contului unic în care să fie vărsate toate sumele încasate din amenzile percepute pentru contravenţii şi infracţiuni.

Premierul Victor Ponta declara sămbătă, întrebat dacă noul Cod ar putea fi adoptat în această săptămână, că documentul va fi adoptat "în funcţie de soluţia tehnică de implementare".

El a mai arătat că efectele noului Cod rutier asupra scăderii numărului de accidente vor fi analizate după o anumită perioadă, respectiv în câteva luni, un an sau doi ani, pentru eventuale adaptări.

Conform ultimelor modificări, sumele aferente amenzilor percepute pentru contravenţii rutiere vor fi vărsate într-un cont unic deschis la Trezorerie, din care vor fi transferate ulterior către primării şi care va fi verificat de către Poliţie, permisul de conducere urmând să fie suspendat dacă amenda nu este achitată.

Şoferii care nu achită amenzile pentru contravenţii rutiere vor fi notificaţi de Poliţie în termen de 30 sau 35 de zile că în următoarele 15 zile le va fi suspendat permisul de conducere.

Principalele modificări ale noului cod rutier

Amenzile

Amenzile, care pot ajunge până la 9600 de lei şi suspendarea pentru doi ani a permisului de conducere sunt principalele modificări pe care executivul le are în vedere.

Potrivit premierului, scopul prioritar este să avem mai multă siguranţă pe şosele, iar cei care încalcă legea să plătească.

Potrivit proiectului, cei care nu îşi achită amenzile de circulaţie în 30 de zile, vor rămâne fără permis de conducere, iar suspendarea se aplică până la plata amenzii.

Suspendarea permisului

Autorităţile vor să prelungească până la doi ani durata de suspendare a permisului de conducere pentru:

- depăşirea cu peste 50 de kilometri pe oră a vitezei legale

-conducerea sub influenţa alcoolului

- trecerea nelegală la nivel de cale ferată

- mersul pe contrasens.

Alcoolemie

- până la 0,2 miligrame alcool pur în aerul respirat nu se va aplica nicio sancţiune

- între 0,2 şi 0,5 se va considera contravenţie, iar peste 0,5 infracţiune.

Potrivit discuţiilor de până acum, cei care comit infracţiuni vor rămâne fără permis chiar din momentul în care le produc.

Premierul Victor Ponta susţinea că nu i se pare normal ca cel care a comis un accident grav cu victime să mai aibă dreptul de a conduce până la finalizarea procesului în instanţă.


 
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Octombrie 2013
Ultima actualizare:
17 Octombrie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza