Codul Rutier privind transportul copiilor cu autovehicule, în vigoare

Modificările aduse Codului Rutier privind transportul copiilor cu autovehicule au intrat în vigoare, la o lună de la adoptarea lor de către guvern.

Adăugat: 15 Februarie 2015
Ultima actualizare:15 Februarie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

În acest interval, Poliţia Rutieră a realizat o campanie de informare a participanţilor la trafic în legătură cu aceste noutăţi.

Potrivit Ordonanţei de Guvern nr. 11, adoptată la 14 ianuarie 2015, conducătorii auto sunt obligaţi să îi transporte pe copiii care au mai puţin de trei ani doar în scaune speciale instalate pe bancheta din spate.

Regula nu se aplică însă în cazul taxiurilor sau al mijloacelor de transport în comun, cu condiţia ca minorii să fie aşezaţi pe orice alt loc decât pe scaunul din faţă şi să fie însoţiţi de alte persoane alta decât şoferul.

Copiii sub 12 ani şi cei care au mai puţin de 1,35 de metri nu au voie să stea pe locul din faţă.

De asemenea, copiii care au o condiţie medicală gravă pot călători şi fără scaunul special sau fără centură de siguranţă, doar dacă stau pe bancheta din spate şi dacă sunt însoţiţi de altcineva în afară de şofer.

Şoferii care transportă copiii în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă sau nu folosesc dispozitive de fixare în scaune pentru copii vor fi sancţionaţi cu patru sau cinci puncte de amendă, respectiv cu amenzi cuprinse între 390 şi 487 de lei şi trei puncte de penalizare.Autor:
Radio România
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Februarie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza