Codul Muncii şi Legea zilierilor au intrat în vigoare

Autorităţile aşteaptă zeci de mii de locuri de muncă nou create sau scoase la suprafaţă, relaţie mai flexibilă între angajaţi şi angajatori, dar şi pedepse mai mari pentru munca la negru.

Adăugat: 2 Mai 2011
Ultima actualizare:2 Mai 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primirea la muncă a până la cinci persoane fără încheierea unui contract individual de muncă reprezintă contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 10.000 la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată, potrivit noului Cod al Muncii.


Până acum, amenzile în acest caz erau cuprinse între trei mii şi patru mii de lei pentru fiecare persoană identificată.


În plus, se sancţionează cu închisoarea de la unu la doi ani sau cu amendă penală primirea la muncă a mai mult de cinci persoane.


Combaterea muncii la negru a început prin demararea controalelor chiar de luni. 
 

Marilena Balabuti, purtător de cuvânt al Inspectoratului Teritorial de Muncă Bucureşti susţine că angajatorii au fost atenţionaţi pentru respectarea prevederilor din noul Cod.


"O lună de zile angajatorii au fost atenţionaţi, au fost înştiinţaţi despre responsabilitatea şi necesitatea respectării acestor prevederi. Inspectoratul Teritorial de Muncă Bucureşti sigur că a intensificat controalele privind combaterea muncii la negru, începând cu data de astăzi. Acţiunile de control şi acest plan de acţiuni se va defăşura în perioada, cel puţin în perioada, 2 -31 mai. Vor avea caracter inopinat şi se vor desfăşura în timpul zilei, cât şi noaptea, în funcţie de obiectul de activitate", a spus aceasta.  


Noul Cod al Muncii aduce şi alte modificări, de această dată aspru criticate de sindicate şi o parte din patronate, precum creşterea perioadei de probă sau a duratei pe care se pot încheia contractele determinate.


Preşedintele Asociaţiei Patronale a Reţelelor de Comerţ, Alexandru Vlad, consideră că o modificare majoră adusă Codului Muncii este introducerea criteriilor de performanţă.


Acestea vor fi primite de toţi angajaţii, cel mai probabil până la sfârşitul acestei luni.  l


Criteriile de evaluare existau şi până acum, numai că ele erau mai vagi şi erau prevăzute în general într-un regulament intern sau în contractul colectiv de muncă la nivel de unitate. Acum ele sunt prinse în fişa postului şi fac parte a pachetului pe care îl primeşte angajatul încă de la angajare. Şi cei care sunt angajaţi în prezent vor trebui să primească aceste criterii de evaluare, a spus  Alexandru Vlad.


De luni,  a intrat în vigoare şi Legea zilierilor, care stabileşte că durata activităţii ocazionale prestate de zilieri este de minim o zi, cel mult 12 ore pe zi.


Angajatorul este obligat să-i plătească acestuia la sfârşitul fiecărei zile de lucru remuneraţia cuvenită.


Preşedintele Ligii Asociaţiei Producătorilor Agricoli din România, Nicolae Sitaru, spune că aştepta de mult o astfel de lege, care va scoate la lumină şi mai multe locuri de muncă.
 

"Se simplifică mult procedura de angajare a unui zilier. Mai mult decât atât, să mai scoată la lumină anumite posturi, că şi mulţi angajatori preferau să zică că sunt zilieri şi îi ţineau în regimul acesta poate un an de zile. Or, legea prevede acum că nu poate să fie mai mult de 90 de zile" a arătat Nicoale Sitaru .  

 
Cuantumul remuneraţiei brute orare nu poate fi mai mic de doi lei pe oră şi nici mai mare de 10 lei pe oră. Plata cu ziua ar urma să fie impozitată cu 16%, procent virat către stat în următoarea lună de câtre angajator, potrivit Legii zilierilor.

 



Autor:
Diana Domenico
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
2 Mai 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza