Codul Fiscal "nu are acordul FMI și al Comisiei Europene"

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu susține că, noul Cod Fiscal pe care președintele l-a respins, încalcă strategia fiscal-bugetară şi nu are acordul FMI şi Comisiei Europene.

Adăugat: 18 Iulie 2015
Ultima actualizare:18 Iulie 2015

Politica Romaneasca
Foto: Cosmin Marinescu, consilier prezidențial
trimite pe mail

Preşedintele Klaus Iohannis a retrimis Codul Fiscal înapoi la Parlament, motivând că, prin noul Cod Fiscal se va înregistra o abatere semnificativă de la cadrul de stabilitate şi predictibilitate asumat prin tratatele europene şi legislaţia internă.

În aceste condiţii, şeful statului cere o analiză riguroasă a implicaţiilor asupra bugetului consolidat.

Consilierul prezidenţial Cosmin Marinescu a explicat că unul dintre argumentele preşedintelui României pentru retrimiterea în Parlament a Codului Fiscal este legat de faptul că prevederile sale încalcă strategia fiscal-bugetară şi programul de convergenţă şi nu are acordul FMI şi Comisiei Europene.

El a adăugat că gruparea mai multor decizii de relaxare fiscală şi de corectare a unor greşeli anterioare pune sub semnul întrebării succesul reducerii TVA, o măsură dezirabilă şi necesară.

"Această abordare de tip "all inclusive" îşi anihilează paradoxal propriile şanse de reuşită. Pe de altă parte, trebuie subliniat faptul că introducerea cotei reduse de TVA pentru alimente este o măsură bună, cu efecte benefice, inclusiv în planul reducerii evaziunii fiscale. Oricum, chiar şi în legătură cu această măsură mai trebuie aşteptat pentru a putea evalua într-o manieră cuprinzătoare toate efectele economice şi implicaţiile bugetare", a explicat consilierul prezidențial.

Cosmin Marinescu a mai precizat că executivul ar trebui să prezinte şi măsurile concrete necesare de contracarare a reducerilor de venituri rezultate în urma relaxării fiscale.

Măsuri de creștere a încasărilor bugetare

Şi deputatul PNL, Eugen Nicolăescu, spune că este nevoie de măsuri care să crească încasările bugetare şi să eficientizeze cheltuielile, dar şi de investiţii publice, nu numai de stimularea consumului, promovată prin intermediul noului Cod Fiscal.

"Creşterea economică, în general, are două motoare: consumul şi investiţiile. Când noi constatăm că toate investiţiile sunt tăiate, ne punem problema oare creşterea consumului n-ar putea să producă de data aceasta o economie prociclică, adică să ne întoarcem la crizele din 2008-2009?", se întreabă Eugen Nicolăescu.

Respingerea Codului Fiscal "întârzie bugetul pe 2016"

Pe de altă parte, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, susţine că motivele invocate de preşedinte pentru retrimiterea legii Codului Fiscal în Parlament sunt nejustificate, neexistând riscul unor dezechilibre macroeconomice.

În plus, el susţine că acţiunea lui Klaus Iohannis întârzie pregătirea bugetului de stat pentru 2016, bulversează mediul economic şi creează o breşă în ceea ce priveşte poziţia României în faţa Comisiei Europene.

"Economia care aşteaptă acest Cod Fiscal de foarte mult timp este într-o situaţie oarecum neclară, pentru că sunt convins că sunt foarte multe companii care-şi pun întrebarea vizavi de modul în care acestea îşi pot gândi sau nu planul de afaceri începând cu 2016. România poate se afla astăzi în cea mai bună situaţie a sa, în ceea ce priveşte un plan de reformă în economie. Atât Guvernul, cât şi Parlamentul, în unanimitate aproape, au votat Codul Fiscal, iar cu o decizie în acelaşi sens din partea preşedintelui am fi avut o poziţie fermă", a susținut ministrul Finanțelor.

Eugen Teodorovici a precizat din nou că deficitul bugetar nu va depăşi anul viitor 3% din produsul intern brut şi a adăugat că Executivul va apela, fie la modalitatea unei sesiuni parlamentare extraordinare, fie la o ordononaţă de urgenţă pentru a implementa măsurile din Codul Fiscal.Autor:
Iulian Olescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Iulie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza