Codul Fiscal, adoptat după consultări politice fără precedent în ultimii 25 de ani

Imediat după adoptarea Codului Fiscal, copreşedintele PNL, Alina Gorghiu a declarat că documentul a trecut de Parlament după consultări fără precedent în ultimii 25 de ani.

Adăugat: 3 Septembrie 2015
Ultima actualizare:3 Septembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Noua formă a Codului Fiscal a fost adoptată astăzi de Camera Deputaţilor cu 279 de voturi pentru, 5 abţineri şi 8 împotrivă.

Potrivit copreşedintelui PNL, Alina Gorghiu, documentul a trecut de Parlament după consultări fără precedent în ultimii 25 de ani.

AUDIO Alina Gorghiu

La rândul său, preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat că responsabilitatea de care au dat dovadă puterea şi opoziţia poate constitui o bază pentru dezbaterile pe tema Legii bugetului pe 2016 sau a celei privind votul prin corespondenţă.

AUDIO Liviu Dragnea

Noua formă a Codului Fiscal a fost adoptată de Parlament, ca urmare a cererii de reexaminare, formulată de preşedintele Klaus Iohannis.

Noua formă a Codului Fiscal prevede toate amendammentele convenite săptămâna trecută de liderii partidelor politice, dar şi o serie de propuneri de natură tehnică avansate de mai multe instituţii.

TVA de 20% de la 1 ianuarie 2016

Principalele măsuri ale documentului au fost prezentate în plen de ministrul de finanţe, Eugen Teodorovici.   

"Începând cu 1 ianuarie 2016, construcţiile agricole sunt excluse din baza impozitabilă pentru determinarea impozitului pe construcţii; eliminarea impozitului pe construcţii începând cu 1 ianuarie 2017; reducerea cotei de TVA de la 24% la 20%  începând cu 1 ianuarie 2016 şi de la 20% la 19%, începând cu 1 ianuarie 2017; supraacciza la carburanţi va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 201", a spus Eugen Teodorovici.  

Potrivit Codului Fiscal adoptat, plafonarea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale la cinci salarii medii brute, precum şi reducerea de la 16% la 5% a impozitului pe dividende au fost amânate până la 1 ianuarie 2017.

Majorări cu până la 500% ale impozitelor pe clădirile şi terenurile neîngrijite

De la începutul anului viitor, se pot aplica, însă, majorări cu până la 500% ale impozitelor pe clădirile şi terenurile neîngrijite situate în localităţi.

Parlamentarii PNL au votat în favoarea documentului, dar au avut şi unele menţiuni. 

"Considerăm că cel mai important lucru în fiscalitate ar fi trebuit să fie reducerea contribuţiilor sociale. Prin reducerea contribuţiilor sociale, agenţii economici româneşti şi-ar fi sporit competitivitatea", a spus Eugen Nicolăescu, liderul deputaţilor PNL.

Deputatul UDMR, Erdei Istvan, a precizat că noua formă a Codului Fiscal ţine cont de atenţionările preşedintelui Klaus Iohannis şi de aşteptările Uniunii. 

"Am luat act de aceste observaţii şi sper că acum s-a născut o variantă a Legii Codului Fiscal care este mult mai prudenţială. Avem nevoie de acest Cod Fiscal pentru a putea rezolva, în mod liniştitor, grila de salarizare în domeniul bugetar", a spus Erdei Istvan.

Codul Fiscal adoptat cu vot decizional de Camera Deputaţilor va fi trimis preşedintelui Klaus Iohannis în vederea promulgării.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
3 Septembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza