Coaliţia "pasează" Guvernului decizia privind UMF

Înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş urmează să fie decisă printr-o hotărâre de guvern.

Adăugat: 12 Martie 2012
Ultima actualizare:12 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Preşedintele UDMR,  Kelemen Hunor, a declarat că în şedinţa de luni a coaliţiei de guvernământ PDL a spus că susţine aplicarea Legii Educaţiei şi în cazul UMF Târgu Mureş.

Hunor  a mai spus că  urmează să se discute şi cu premierul Mihai-Răzvan Ungureanu cu privire la o hotărâre de guvern care să prevadă înfiinţarea unei facultăţi în limba maghiară la respectiva universitate, ea urmând să fie discutată în şedinţa de marţi a Executivului.

"În coaliţie, PDL-ul a spus că susţine aplicarea Legii (educaţiei naţionale - n.r.) în spiritul şi litera ei. Deci, această lege trebuie aplicată. Acest lucru înseamnă că trebuie adoptată o hotărâre de guvern, că altfel nu se poate. Senatul nu aplică legea şi nu este de acord şi tot tergiversează aplicarea legii. De aceea, noi vom merge pe adoptarea unei hotărâri de guvern. În orele care urmează, noi vom discuta conţinutul hotărârii de guvern, în aşa fel încât mâine să intre la şedinţa de Guvern şi să punem capăt acestui conflict fals şi acestor dispute de la Târgu Mureş. Urmează să discutăm cu premierul conţinutul hotărârii de guvern", a declarat Kelemen Hunor citat de Agerpres.

Şi liderul senatorilor UDMR, Fekete Szabó András, a spus că UDMR aşteaptă ziua de marţi pentru rezolvarea problemei Universităţii de Medicină şi Farmacie.

"Aşteptăm ziua de mâine (n.r. marţi). Sper că se va adopta o hotărâre de guvern, pentru a rezolva această problemă, conflictuală, dacă vreţi", a spus liderul senatorilor UDMR pentru Radio România Actualităţi. 

El a reiterat că UDMR îşi păstrează opţiunea ieşirii de la guvernare dacă o asemenea hotărâre de guvern nu va fi adoptată.

Ioan Oltean: Se mai discută!

Liderii PDL au declarat după şedinţa coaliţiei de guvernare, că nu au  reuşit să ia o decizie  în privinţa situaţiei de la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş.

"Rămâne în pronunţare. Se mai discută", a spus secretarul general al PDL Ioan Oltean.

Problema Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş pune la încercare unitatea coaliţiei, după ce UDMR a spus că,  dacă nu se va înfiinţa o linie de predare în limba maghiară rupe colaborarea cu PDL .

Vicepreşedintele politic al UDMR Laszlo Borbely declara pe 7 martie că înfiinţarea unei linii maghiare la Universitatea de Medicină şi Farmacie Târgu Mureş nu ar însemna o "segregare", pentru că problema este de fapt administrativă.

El sublinia că acest caz reprezintă unul dintre punctele vitale pentru UDMR  şi solicita rezolvarea problemei prin hotărâre de guvern.
    
UDMR i-a avertizat în  mod explicit pe reprezentanţii PDL că dacă Guvernul nu adoptă, în această săptămână hotărârea de înfiinţare a secţiei în limba maghiară , Uniunea va părăsi coaliţia

Bugetarii îşi vor primi banii înapoi

Coaliţia de guvernare a decis , la şedinţa de luni,  ca angajaţii bugetari să primească înapoi şi restul de 15 la sută din reducerea salarială aplicată în 2010 .

Potrivit redactorului Radio România Actualităţi, Petruţa Obrejan , măsura se va aplica din luna iunie .


 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Petruţa Obrejan
Adăugat:
12 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza