Coaliţia aşteaptă "mutarea" Guvernului în cazul UMF

Guvernul discută, în şedinţa de marţi, despre situaţia de la Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, unde liderii UDMR doresc înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară.

Adăugat: 13 Martie 2012
Ultima actualizare:13 Martie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Amintim că luni, deputaţii şi senatorii UDMR nu au participat la lucrările din Camera Deputaţilor şi din Senat şi au anunţat că vor fi absenţi din Parlament până la soluţionarea problemelor de la Universitatea din Târgu Mureş.

Poziţia Opoziţiei în legătură cu acest subiect este de "sprijin total" al conducerii universităţii şi anunţă că pregăteşte să acţioneze, astfel încât să împiedice crearea acestei facultăţi.

USL susţine că înfiinţarea unei facultăţi cu predare în limba maghiară reprezintă o încălcare a autonomiei universitare şi cere demisia ministrului educaţiei, Cătălin Baba.

Copreşedintele USL, Victor Ponta avertizează că dacă va fi adoptată o Hotărâre de Guvern, Opoziţia o va ataca în justiţie.

"Nici ei nu ştiu la ce soluţie au ajuns din punct de vedere juridic. Dacă adoptă o hotărâre de guvern, o atacăm în contencios, avem dreptul", a precizat el.  

Liderii UDMR  sunt dispuşi chiar să renunţe la guvernare,  pentru atingerea obiectivul referitor la înfiinţarea unei linii de predare în limba maghiară la Universitatea de Medicină din Târgu Mureş.

Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor afirmă ferm, că adoptarea unei hotărâri de guvern este singura modalitate prin care legea educaţiei poate fi aplicată.

"În cadrul universităţii, o facultate de medicină şi farmacie cu predarea în limba maghiară şi nu în afara ei, şi nu segregare şi separare şi împărţire, aşa cum unii au încercat să interpreteze această decizie" a declarat Hunor.

Liderii UDMR au primit asigurări de la partenerii din PDL că legea educaţiei va fi aplicată în spiritul şi litera ei.

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase a explicat că actuala coaliţie l-a mandat pe premierul Ungureanu să rezolve această problemă.

"Coaliţia i-a dat premierului Mihai Răzvan Ungureanu un mandat larg în ceea ce priveşte această decizie, dar trebuie respectată legea, ea trebuie aplicată şi în acelaşi timp, să se ţină permanent cont de contextul european în care funcţionăm".  

Coaliţia de guvernare ar trebui să adopte marţi,  Hotărârea de Guvern care să prevadă înfiinţarea facultăţii cu predare în limba maghiară la Târgu Mureş.

Până la apariţia acestei hotărâri, parlamentarii UDMR nu vor mai lua parte la şedinţele de plen din parlament.Autor:
Alina Bordeiaşu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
13 Martie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza