CNMT speră ca autonomia să fie obiectul negocierilor bilaterale româno-ungare

Consiliul Naţional al Maghiarilor din Transilvania se bazează pe ajutorul Guvernului Orban 3 de a se pronunţa în favoarea autonomiilor care pot fi înfiinţate în Transilvania.

Adăugat: 9 Aprilie 2014
Ultima actualizare:9 Aprilie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Sandor Krisztina, Preşedintele executiv al CNMT. Sursa: Agerpres
trimite pe mail

Preşedintele executiv al Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, Sandor Krisztina, a declarat că CNMT aşteaptă ca după câştigarea alegerilor din Ungaria de către FIDESZ, viitorul guvern ungar să sprijine ţelurile strategice de autonomie şi de dezvoltare economică ale Transilvaniei, care ar putea constitui obiectul negocierilor bilaterale româno-ungare.    

Într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, Sandor Krisztina a spus că CNMT se bazează pe ajutorul Guvernului Orban 3 de a se pronunţa în favoarea autonomiilor care pot fi înfiinţate în Transilvania, în Slovacia şi în Serbia, iar dacă s-ar ajunge la negocieri între guvernele român şi ungar pe această temă CNMT-ului i-ar fi mult mai uşor să susţină aceste ţeluri ale comunităţii maghiare.

Aceasta a precizat că deşi subiectul autonomiei este delicat, atât din punctul de vedere al guvernului ungar, cât şi din cel al Guvernului României, CNMT va continua să militeze nu  numai pentru autonomie, ci şi pentru federalizarea României, date fiind manifestările pe plan european şi intern.

Sandor Krisztina a adăugat că CNMT mai aşteaptă de la viitorul guvern ungar sprijin pe plan cultural şi educaţional, cum ar fi spre exemplu continuarea finanţării Universităţii Sapientia.

CNMT vrea finanțare pentru centrele de democraţie de pe teritoriul României
    
Sandor Krisztina, şi-a exprimat speranţa ca cele 33 de centre ale democraţiei din România, prin intermediul cărora s-au întocmit dosarele pentru acordarea cetăţeniei ungare maghiarilor din ţara noastră, să fie în continuare finanţate de Guvernul de la Budapesta.

Sandor Krisztina a spus că deocamdată nu are semnale de la Budapesta că centrele respectiv vor fi mai fi finanţate, însă a subliniat importanţa acestora în procesul de acordare a dublei cetăţenii, arătând că dacă până acum au fost acordate circa 400.000 de cetăţenii ungare cu ajutorul centrelor de democraţie, mai sunt încă aproximativ un milion de obţinut, ceea ce presupune o activitate serioasă în acest sens.

Aceasta a arătat că CNMT este ferm în a continua munca de susţinere a obţinerii dublei cetăţenii şi că au fost luate în calcul mai multe variante de proiecte de finanţări, cu surse alternative, la care să se poată apela pentru a nu întrerupe activitatea centrelor respective.

Sandor Krisztina a precizat că CNMT a înfiinţat o reţea de 33 de centre ale democraţiei în Transilvania, prin intermediul cărora peste 200.000 de maghiari din România au fost ajutaţi să dobândească cetăţenia ungară, cu sublinierea că prin activitatea depusă CNMT a fost partenerul strategic al Guvernului de la Budapesta.

 Autor:
Raul Matiş
Editor:
Luminița Apostolescu
Adăugat:
9 Aprilie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza