Clienţii care cedează băncilor casa ipotecată scapă de datorii

Proiectul de lege care se adresează celor care nu mai pot plăti creditul ipotecar a fost adoptat de Camera Deputaţilor, care este for decizional.

Adăugat: 25 Noiembrie 2015
Ultima actualizare:25 Noiembrie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Propunerea legislativă prin care clienţii băncilor pot ceda bunul ipotecat în schimbul stingerii datoriilor a fost adoptată,  fiind susţinută de către toate grupurile parlamentare.

Proiectul de lege oferă posibilitatea stingerii datoriilor la bănci prin cedarea bunurilor ipotecate.

Astfel, orice cetăţean care nu mai poate plăti creditul ipotecar ar putea trece în proprietatea băncii imobilul fără a mai rămâne dator instituţiei financiare respective.

Deputatul PNL Daniel Zamfir a subliniat că, prin adoptarea acestei legi, banca se va putea îndrepta doar asupra bunului ipotecat.

"Va fi o mai mare responsabilizare a bancherilor în acordarea viitoarelor credite, iar în privinţa celor în curs va determina băncile să renegocieze în condiţii mult mai echitabile rambursarea creditului", a spus  Daniel Zamfir, iniţiatorul proiectului.

Acest punct de vedere a fost susţinut şi de către deputaţii UDMR, care au atras atenţia că evaluările imobilelor achiziţionate prin credite au fost făcute de către specialiştii agreaţi de bănci.

Şi grupul parlamentar PSD s-a pronunţat în favoarea proiectului, deputatul Emil Niţă subliniind că riscul trebuie împărţit echitabil între bănci şi clienţi. 

"La un moment dat, este posibil ca piaţa să nu mai acopere 100% acele garanţii pe care omul le pune în contract. Dar nu are omul nicio vină. Omul poate este onest şi poate omul se află într-o situaţie dificilă, nu din vina lui", a spus Emil Niţă.  

Proiectul de lege "poate genera falimentul unor bănci"

Reprezentanţii băncilor care fac parte din Consiliul Patronatelor Bancare din România au transmis o scrisoare deschisă Parlamentului, Administraţiei Prezidenţiale, Băncii Naţionale şi Ministerului Justiţiei.

Consiliul susţine că, dacă va fi promulgată, legea privind darea în plata bunurilor imobile va produce efecte grave, cu consecinţe ireversibile asupra sistemului bancar şi că în viitor va fi mult mai greu pentru tineri să poată contracta credite ipotecare.

Şi şeful Direcţiei Supraveghere din BNR, Nicolae Cinteză, a declarat că legea nu răspunde unei probleme sociale, ci îi avantajează pe cei care au cumpărat imobile înainte de criză, în scop speculativ.

El a avertizat că proiectul de lege poate genera falimentul unor bănci


 Autor:
Angela Matei
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
25 Noiembrie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza