Clasarea dosarului 10 august creează dispute între magistraţi şi politicieni

Clasarea în instanţă a dosarului 10 august pare că s-a transformat într-o dispută între magistraţi şi politicieni.

Adăugat: 5 Martie 2021
Ultima actualizare:5 Martie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Clasarea în instanţă a dosarului 10 august pare că s-a transformat într-o dispută între magistraţi şi politicieni, nemulţumiţi de această decizie prin care foştii şefi ai Jandarmeriei au scăpat fără să fie acuzaţi de intervenţia violentă împotriva manifestanţilor din Piaţa Victoriei din 2018 şi, după încă o zi de reacţii, Consiliul Superior al Magistraturii a sesizat Inspecţia Judiciară pentru a face verificări faţă de afirmaţiile din spaţiul public referitoare la modul de instrumentare a dosarului.

Nu se întrevede însă deocamdată nicio soluţie pentru redeschiderea acestui caz în ţară.

Ultimele informaţii privind acest subiect sensibil sunt că ministrul justiţiei, Stelian Ion, va face în această dimineaţă, la ora 11:00, o conferinţă de presă.

Aceasta după ce preşedintele Klaus Iohannis i-a cerut să explice public, urgent, cum s-a ajuns la clasarea dosarului 10 august.

Românii au tot dreptul să ştie cine sunt cei vinovaţi de actele de violenţă împotriva manifestanţilor paşnici, a spus şeful statului, care a subliniat că lucrurile nu se pot încheia aici.

Deocamdată nu se întrevede însă nicio souiţie pentru reluarea anchetei în acest caz şi sunt tot mai multe voci, atât din mediul politic, cât şi al societăţii civile, care cred că o soluţie ar putea fi găsită numai în exterior, la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Ieri, CSM a respins solicitarea ministrului justiţiei să ia o poziţie în legătură cu suspiciniunile apărute în percepţia publică, conform cărora a lipsit o anchetă efectivă în dosarul 10 august.

În schimb, a anunţat că a decis sesizarea Inspecţiei Judiciare în vederea efectuării verificărilor care se impun faţă de afirmaţiile din spaţiul public în vederea apărării independenţei, imparţialităţii şi reputaţiei profesionale a judecătorilor şi procurorilor.

Liderii politici care au reacţionat în acest caz consideră însă că ar avea tot dreptul să exprime un punct de vedere faţă de acest subiect, revenit în atenţia opiniei publice după ce Tribunalul Bucureşti a respins marţi solicitarea DIICOT de redeschidere a anchetei împotriva fosştilor şefi ai Jandarmeriei.

Practic, prin această decizie, dosarul a fost clasat şi a scăpat de acuzaţii colonelul Sebastian Gheorghe Cucoş, fost prim-adjunct al Jandarmeriei Române, maiorul Laurenţiu Cazan, fost director general al Direcţiei Generale de Jandarmi a Municipiului Bucureşti, colonelul Cătălin Sindile, foşt şef al Jandarmiei Române, şi comisarul-şef de poliţie, Mihai Dan Chirică, fost secretar de stat.Autor:
Costin Grigore
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
5 Martie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza