Clasa politică reacţionează la Raportul Comisiei Europene pe justiţie

Şeful statului şi partidele din arcul guvernamental apreciază ca fiind pozitiv raportul intermediar pe justiţie, prezentat de Comisia Europeană, spre deosebire de partidele din opoziţie, care au o poziţie nuanţată.Foto:Agerpres

Adăugat: 19 Februarie 2011
Ultima actualizare:19 Februarie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Administraţia Prezidenţială consideră raportul privind justiţia unul pozitiv.Purtătorul de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, Valeriu Turcan, declara ,vineri, că raportul intermediar al Comsiei Europene privind justiţia este unul pozitiv şi obligă la continuarea eforturilor, într-un ritm susţinut.
"Raportul marchează progresele de etapă realizate de România în procesul de reformare a justiţiei şi luptă împotriva corupţiei. În acelaşi timp, este un raport care obligă la continuarea eforturilor, într-un ritm susţinut" a spus purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei.
Valeriu Turcan a anunţat că o conferinţă de presă, pe tema raportului privind justiţia, va fi organizată, luni, de şeful statului.
Şi reprezentanţii partidelor parlamentare au reacţionat imediat după ce raportul a fost dat publicităţii.


 

 Emil Boc: raportul este obiectiv şi echilibrat
Premierul Emil Boc, liderul PD-L, susţine că evaluarea privind justiţia arată că România este pe drumul cel bun şi că raportul este obiectiv şi echilibrat.
Emil Boc recunoaşte însă, că România are unele restanţe, în ceea ce priveşte atitudinea parlamentară, deficienţă care trebuie depăşită."Să nu mai existe situaţii în care, la Parlament, să se oprească o anchetă judiciară, pentru că Parlamentul nu doreşte acest lucru. Aici, încă trebuie să lucrăm, şi România are de îndeplinit acest obiectiv. Dar, ceea ce ne arată acest raport este direcţia bună, de reformă, de susţinere a statului de drept, a justiţiei, în România", a spus Emil Boc.Liderul deputaţilor UDMR, András Levente, consideră că progresele în domeniul justiţiei nu depind doar de Parlament, ci şi de CSM şi Parchet.În acelaşi timp, András Levente spune şi el că Parlamentul mai are câţiva paşi de făcut în special cu privire la imunitatea unor parlamentari.
"Imunitatea parlamentarilor trebuie să existe, pentru că în fiecare ţară europeană există; dar, pentru declaraţii politice şi pentru activitatea politică. Aşa este şi în România. Dar, pe de altă parte, nu trebuie să fie un impediment în calea justiţiei", este de părere liderul UDMR.

 

Opoziţia spune că  nu întreg Parlamentul trebuie blamatPe de altă parte, opoziţia a reacţionat, după ce Comisia Europeană consemna în raport faptul că Parlamentul a împiedicat investigarea faptelor de corupţie, în cazul deputaţilor Monica Iacob Ridzi şi Dan Păsat.PSD susţine că nu Parlamentul în totalitatea sa este vinovat de netrimiterea în judecată a celor doi.Liderul PSD, Victor Ponta  atrăgea atenţia că reprezentanţii Comisiei Europene nu trebuie să mai facă o confuzie între Parlament şi PD-L, pentru că, spune el, PD-L a votat împotriva reţinerii şi arestării preventive în cazul lui Dan Păsat şi a netrimiterii în justiţie a deputatului Monica Iacob Ridzi."Corect era să se scrie acolo că PDL, partidul de guvernământ. Noi, ce să facem? Noi, la Ridzi am votat pentru încuviinţarea percheziţiei şi am fost minoritari, PDL îi apără pe Păsat şi pe Ridzi", întreba retoric Ponta.Deputatul PNL Alina Gorghiu consideră că raportul era unul previzibil, după ce deputaţii PD-L au respins trimiterea în justiţie a celor doi deputaţi democraţi liberali, Dan Păsat şi Monica Iacob Ridzi."Am atras atenţia încă de la momentele respective, de la voturile din Parlament, că această opoziţie a Parlamentului faţă de desfăşurarea normală a justiţiei va reprezenta un punct defavorabil, pentru România, în raport, pentru că, aşa cum spuneam, spuneam solidarizarea deputaţilor PD-L cu colegii lor a fost văzută ca o punere mai presus de lege acestor deputaţi", a declarat Alina Gorghiu.După raportul intermediar privind progresele în justiţie, Comisia Europeană urmează să facă o evaluare detaliată, până în vara acestui an, informează redactorul RRA.

 Autor:
Dana Georgescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
19 Februarie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza