Clasa politică reacționează la apelul lui Tokeș la autonomie

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu declară că propunerea lui Laszlo Tokeș privind autonomie este neconstituțională iar PC cere autorităților române să reacționeze.

Adăugat: 23 Iulie 2010
Ultima actualizare:23 Iulie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu declară că propunerea  lui Laszlo Tokes privind autonomia Ţinutului Secuiesc este ilegală şi neconstituţională și a adăugat că aşteaptă ca PDL să anunţe retragerea sprijinului politic din cadrul grupului popularilor europeni pentru europarlamentarul român.


Vicepreşedintele PNL Mihai Voicu a afirmat, într-o conferinţă de presă, la Craiova, că afirmaţiile vicepreşedintelui Parlamentului European, Laszlo Tokes, privind autonomia Ţinutului Secuiesc nu surprind, eurodeputatul român având astfel de poziţii de mai multe ori în ultimii "mulţi ani".


"Nu ne surprind aceste declaraţii şi ele vin ca o continuare a poziţiilor domnului Laszlo Tokes din ultimii ani. Din punctul nostru de vedere, noi considerăm că România este printre ţările fruntaşe din UE cu privire la respectarea drepturilor minorităţilor, inclusiv a minorităţilor naţionale, cadrul nostru constituţional fiind printre cele mai moderne pe acest subiect", a declarat Mihai Voicu.


El apreciază că propunerea lui Laszlo Tokes este ilegală şi neconstituţională.

"Ne opunem ferm la orice fel de depăşire a cadrului constituţional. Autonomia sau orice astfel de formă, menţionată de domnul Tokes, este ilegală, neconstituţională, iar PNL îşi exprimă opoziţia fermă faţă de aceste declaraţii", a mai spus Mihai Voicu.


PC: Autoritățile române trebuie să protesteze


Vicepreşedintele PC Bogdan Diaconu critică declaraţiile recente ale vicepreşedintelui PE Laszlo Tokes despre nevoia ca secuimea să iasă în stradă pentru autonomie, afirmând că şeful statului, ministrul de Externe, europarlamentarii români şi întregul Parlament European ar trebui să ia atitudine.


"Vicepreşedintele Parlamentului European Laszlo Tokes propune în mod public tribalizarea Europei după modelul hunilor lui Attila şi atacă în mod deschis suveranitatea şi integritatea teritorială a României. Conform viziunii celui care a ajuns vicepreşedinte al Parlamentului European cu ajutorul UDMR şi PDL, marea Europă unită ar trebui să se împartă în mici enclave etnice după modelul Kosovo, lucru pe care i-l propune şi Spaniei, nu numai României. Pentru atingerea acestui scop, ieşirea în stradă a minorităţilor etnice şi agitarea violentă a naţionalismului i se pare lui Laszlo Tokes, care are nostalgia războaielor din Bosnia, cea mai potrivită soluţie", susţine Diaconu.


El afirmă că preşedintele Traian Băsescu, ministrul de Externe Teodor Baconschi şi toţi europarlamentarii români trebuie să înainteze de urgenţă un protest oficial în numele României la Parlamentul European faţă de actele lui Laszlo Tokes de incitare la violenţă şi la dezmembrarea unui stat membru al Uniunii Europene.


Iliescu: Susţinătorii PDL să judece cum l-au trimis pe Tokes în Parlamentul European

 


Fostul preşedinte Ion Iliescu a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că Laszlo Tokes continuă, prin îndemnurile sale la autonomie, să aibă o poziţie provocatoare la adresa statului român, el apreciind că susţinătorii PDL ar putea să judece în legătură cu felul în care l-au trimis în PE.


"Domnul Tokes continuă cu o poziţie binecunoscută, provocatoare, la adresa intereselor statului român şi inclusiv ale populaţiei, ale concetăţenilor noştri de naţionalitate maghiară. Este împingerea spre o atitudine aventuristă, care e periculoasă şi trebuie dezavuată de toţi, inclusiv de populaţia maghiară", a precizat Iliescu.


El a opinat că susţinătorii PDL, care l-au trimis pe Laszlo Tokes în Parlamentul European, unde a devenit vicepreşedinte al acestui for, ar putea să judece acum în legătură cu acest lucru.


"Ar putea şi susţinătorii PDL să judece în legătură cu felul în care l-au trimis în Parlamentul European pe Laszlo Tokes", a spus Iliescu.


UDMR Arad: Ideea autonomiei Ţinutului Secuiesc este populistă


Preşedintele UDMR Arad, Kiraly Andras, consideră că ideea autonomiei teritoriale a Ţinutului Secuiesc este populistă în acest moment şi afirmă că Uniunea nu susţine obţinerea autonomiei decât pe căi diplomatice, nu prin scoaterea maghiarilor în stradă.


Liderul UDMR Arad, care este şi secretar de stat pentru învăţământul minorităţilor în cadrul Ministerului Educaţiei, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX că tema reluată de Tokes Laszlo privind autonomia teritorială a Ţinutului Secuiesc este "populistă".


"Autonomia este un deziderat şi al UDMR, însă nerealizabil în viitorul apropiat, cu actuala Constituţie a României. În acest moment, ideea este doar una populistă şi este reluată de Tokes Laszlo doar pentru a câştiga simpatie în rândul maghiarilor", a spus Kiraly Andras.


Conform sursei citate, "UDMR susţine obţinerea autonomiei doar pe căi politice şi diplomatice".


CIJ a apreciat, joi, că declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional, într-un aviz consultativ privind legalitatea acestei declaraţii.


Vicepreşedintele Parlamentului European Tokes Laszlo a declarat, joi, la Universitatea de Vară "Tusvanyos", că, dacă o microregiune precum Kosovo şi-a dobândit autonomia, acelaşi lucru ar fi posibil şi în Ţinutul Secuiesc, iar, dacă va fi nevoie, secuimea trebuie să iasă în stradă.


"Trebuie să ieşim în stradă dacă este nevoie. Dacă trebuie, secuimea are nevoie de un model de tip catalan, dar în acel moment nu veţi mai fi la guvernare (UDMR - n.r.), pentru că am manifesta împotriva voastră", a afirmat Tokes.
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
23 Iulie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza