Cioloş: Taxa radio este o contribuţie pentru dreptul cetăţenilor de a fi informaţi liber

Premierul Dacian Cioloş susţine că taxa radio-tv este de fapt, o contribuţie pe care o face fiecare cetăţean al României direct.

Adăugat: 2 Noiembrie 2016
Ultima actualizare:2 Noiembrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloş, premierul României, în studioul RRA. Foto: Alexandru Dolea
trimite pe mail

"Taxa radio nu este o taxă propriu-zisă, ci o contribuţie pentru dreptul cetăţenilor de a fi informaţi liber şi la independenţa instituţiilor publice",  a declarat premierul Dacian Cioloş, la Radio România Actualităţi.

Este cea mai recentă luare de poziţie pe această temă, care se adaugă altor opinii exprimate în ultima perioadă de federaţii sindicale, asociaţii culturale sau de mass-media.  

E bine să fie eliminate anumite taxe, mai ales cele care cresc birocraţia şi complică vieţile oamenilor, consideră premierul Dacian Cioloş.

În cazul taxei radio însă aceasta nu este o taxă propriu-zisă, a explicat şeful guvernului, şi, în plus, nu este cazul să existe un intermediar între cetăţean şi radioul public, care este al tuturor.  

"E vorba, de fapt, de o contribuţie pe care o face fiecare cetăţean al României direct. Pentru că - sigur, unii spun 'dar de ce nu colectăm noi banii respectivi şi să-i dăm noi de la guvern' - pentru că nu e cazul să fie un intermediar între radioul public, care este al românilor, şi români direct", a spus Dacian Cioloş, ieiri, de "Ziua Radioului", când premierul a fost invitatul emisiunii "Dincolo de ziduri".

ARCA îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea

O poziţie recentă a fost exprimată şi de Asociaţia Română de Comunicaţii Audiovizuale, ARCA, organizaţie a celor mai importante societăţi de radio şi de televiziune din România.

ARCA subliniază că în contextul eliminării taxei cele două instituţii autonome, radioul şi televiziunea publice, pot fi supuse riscului de subordonare politică sau editorială.

Şi ARCA îi solicită preşedintelui Klaus Iohannis să nu promulge legea prin care este desfiinţată taxa radio-tv şi care a fost adoptată recent de parlament.  

Taxa, sursă de finanţare a serviciilor de radio şi televiziune din Europa

În majoritatea ţărilor europene - între care Franţa, Germania, Italia sau Marea Britanie - această taxă este sursa de finanţare a serviciilor publice de radio şi televiziune, precum BBC sau Radio France.  

Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, iniţiatorul legii care elimină taxa radio-tv, declara însă recent că radioul şi televiziunea publică vor avea un parcurs predictibil, având asigurată independenţa editorială.

Legea se află în prezent la Preşedinţie pentru promulgare.Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
2 Noiembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza