Cioloș: Este nevoie de o regândire a sistemului de pensii

Este nevoie de o gândire judicioasă a sistemului de pensii din România, iar statul român are nevoie de un fond de rezervă pentru pensii, susțin guvernanții.

Adăugat: 18 Octombrie 2016
Ultima actualizare:18 Octombrie 2016

Politica Romaneasca
Foto: Dacian Cioloș, premierul României
trimite pe mail

Sistemul de pensii din România trebuie regândit, apreciază premierul Dacian Cioloş.

Prioritară este însă rezolvarea problemelor legate de salarizare, spune el.

"Nu ne-am legat de pensii anul acesta pentru că ştiam că n-avem sursa bugetară acum. Ştiam care sunt limitele în care ne putem mişca. Este nevoie şi de o regândire a sistemului de pensii, dar cred că o astfel de regândire este judicioasă după ce am clarificat situaţia salarizării, după ce ştim cum îi plătim pe cei care contribuie de fapt şi la sistemul de pensii", a spus premierul.

Secretar de stat: Avem nevoie de un fond de rezervă pentru pensii

Statul român are nevoie de un fond de rezervă pentru pensii din care să se poată lua la nevoie, consideră secretarul de stat în Ministerul Muncii, Valentin Ionescu.

El apreciază că până acum sistemul public nu a fost gestionat corect.

În schimb, demnitarul propune ca soluţie o mai bună colaborare cu sistemele private.

"Abordarea pe care noi o avem de 25 de ani pe subiectul sistem public de pensii este o eroare. Evoluţia demografică este o problemă de securitate naţională, dar când abordezi sistemul public de pensii trebuie să iei în considerare un set de variabile, deci noi nu putem să ne limităm doar la o analiză de natură descriptivă şi să spunem: "avem o problemă demografică şi din cauza asta sistemul public de pensii nu funcţionează", în niciun caz",  susține Valentin Ionescu.

Valentin Ionescu a mai recomandat azi eliminarea sistemului de pensii speciale, în condiţiile în care anul acesta s-au înregistrat în parlament foarte multe propuneri pentru astfel de pensii, informează  reporterul RRA, Alis Georgescu.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Octombrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza