Ciocniri între sindicalişti şi forţele de ordine din Capitală

În timpul manifestărilor din faţa Palatului Victoria unii manifestanţi au încercat să forţeze barajul de protecţie pentru a ajunge la Guvern şi au aruncat cu sticle de plastic şi cu ouă spre sediul Executivului.

Adăugat: 22 Septembrie 2010
Ultima actualizare:22 Septembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Sindicaliştii CNSLR Frăţia au protestat, miercuri, în Piaţa Revoluţiei, apoi, după un marş spre sediul Guvernului, au participat la un miting în Piaţa Victoriei.


Jandarmii au anunţat că la protest au participat aproximativ 10.000 de oameni, însă reprezentanţii CNSLR Frăţia au estimat că numărul protestatarilor a depăşit 14.000.


În timpul protestului din Piaţa Victoriei, unii manifestanţi au încercat să forţeze barajul de protecţie pentru a ajunge la Guvern şi au aruncat cu sticle de plastic şi cu ouă spre sediul Executivului.


Aceştia au fost opriţi de echipajele de jandarmi, care s-au grupat în zona barajului de protecţie şi au intervenit cu gaze lacrimogene.


Liderul CNSLR Frăţia, Marius Petcu, a făcut apel la protestatari să se liniştească şi să protesteze în mod paşnic, dar aceştia au continuat să arunce cu apă şi cu sticle goale spre jandarmii veniţi să îi oprească.


Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei, Marius Militaru, a declarat că oamenii au fost instigaţi verbal de la tribună de către persoane care le-au spus să forţeze barajul de protecţie.


Militaru a precizat că protestarii au aruncat în jandarmi cu bannere, sticle cu apă şi chiar cu pietre.


Protestul CNSLR Frăţia din Piaţa Victoriei s-a încheiat în jurul orei 16.30, cu două ore şi jumătate mai devreme decât fusese programat, atât în urma incidentului, cât şi din cauză că oamenii erau obosiţi, o parte dintre sindicalişti declarându-se nemulţumiţi de acţiunea de miercuri.


În legătură cu incindentul dintre protestatari şi jandarmi, cei mai mulţi sindicalişti au fost convinşi că acesta a fost provocat de câţiva manifestanţi care, sătui de nepăsarea guvernanţilor, au încercat să forţeze blocajele şi să intre în sediul Guvernului, informează Mediafax.


Ei au spus că s-au enervat când jandarmii au intervenit cu gaze lacrimogene, astfel că şi-au unit forţele pentru a dărâma gardurile de protecţie.


Protestele continuă toată săptămâna


Protestele de miercuri ale CNSLR Frăţia au deschis seria acţiunilor de stradă din Capitală anunţate de confederaţiile sindicale.


După mitingul de miercuri urmează joi, vineri şi luni protestele la Guvern ale sindicaliştilor de la "Cartel Alfa".


La protestele care vor începe la ora 11.00 şi vor dura două ore vor participa joi federaţiile din Sănătate, Asistenţă socială şi Educaţie, vineri cele din sectorul economic, Poliţie şi sectorul penitenciar, iar luni cele din Administraţie şi Chimie.


Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a spus că în toate zilele de proteste vor fi în stradă aproximativ 26.000 de oameni şi a îndemnat cetăţenii să reacţioneze pentru că "neieşirea în stradă înseamnă o acceptare tacită a măsurilor Guvernului".


Săptămâna viitoare vor ieşi în stradă şi sindicaliştii Blocului Naţional Sindical.


Reprezentanţii Blocului Naţional Sindical au anunţat 15.000 de participanţi la marşul de protest de la Piaţa Victoriei până la Piaţa Muncii care va avea loc în 28 septembrie, de la ora 12.00.


Şi Confederaţia Sindicală Democrată din România (CSDR) anunţa proteste la Guvern, luni şi marţi, însă a renunţat după ce premierul Emil Boc le-a promis reprezentanţilor confederaţiei o întâlnire, în următoarea perioadă.


Marţi, cu o zi înaintea protestelor din Capitală, ministrul Muncii, Ioan Botiş i-a invitat pe toţi liderii confederaţiilor sindicale la o discuţie informală.Bogdan Hosu (Cartel Alfa): Unii încearcă denigrarea mişcării sindicale


Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, consideră că se încearcă o denigrare a mişcării sindicale prin manifestări violente şi că unii vor să demonstreze că mişcarea sindicală este "o adunătură de huligani".


Liderii confederaţiilor sindicale au fost invitaţi, miercuri după-amiază, la discuţii la Ministerul Finanţelor, la care participă şi ministrul Muncii, Ioan Botiş.


Bogdan Hossu a spus, la intrarea în sediul instituţiei, că întâlnirea de miercuri după-amiază cu ministrul Finanţelor şi cu cel al Muncii este un semnal pozitiv în încercarea de rezolvare a revendicărilor sindicaliştilor.


Întrebat despre incidentul din Piaţa Victoriei de la mitingul CNSLR Frăţia, Hossu a spus că acesta a fost un strigăt de disperare al cetăţenilor care au avut curaj.


"Este o mulţime greu de controlat iar jandarmii au dat cu gaze lacrimogene, ceea ce a agitat şi mai mult spiritele şi lucrurile au degenerat. În România s-ar părea că violenţa poate rezolva problemele. Sperăm ca semnalul sindicaliştilor să fie corect perceput", a adăugat Hossu, potrivit Mediafax.


Liderul "Cartel Alfa" le-a transmis membrilor săi care vor protesta joi şi vineri în Piaţa Victoriei să fie calmi, "să nu răspundă la violenţă cu violenţă".
 Autor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
22 Septembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza