Cine va fi noul preşedinte al PNL? Orban sau Buşoi?

PNL îşi alege astăzi noul preşedinte în cadrul unui congres care se desfăşoară la Bucureşti, în prezenţa a peste 5000 de delegaţi.

Adăugat: 17 Iunie 2017
Ultima actualizare:17 Iunie 2017

Politica Romaneasca
Foto: Candidaţii la şefia PNL: Cristian Buşoi (stânga) şi Ludovic Orban
trimite pe mail

Update ora 15.45. Votul liberalilor în Congres pentru funcţia de preşedinte al PNL, pentru care candidează Ludovic Orban şi Cristian Buşoi, s-a încheiat.

Urmează numărătoarea voturilor.

UPDATE ora 15.00.Delegaţii la Congresul PNL au început să voteze pentru a-şi alege un nou preşedinte.

Sunt în cursă doi candidaţi: Cristian Buşoi şi Ludovic Orban - care tocmai şi-a încheiat prezentarea moţiunii.

Ludovic Orban spunea în discursul său că, dacă va câştiga şefia PNL, va fi exigent atât cu el, cât şi cu membrii partidului pentru ca PNL să-şi atingă obiectivul, acela de a deveni cea mai puternică forţă politică din România.

Ludovic Orban mai spunea că îşi doreşte ca PNL să ajungă la guvernare nu prin negocieri de culise, ci prin votul cetăţenilor.

El a afirmat că deciziile politice în PNL trebuie să se ia numai în interiorul partidului, în forurile de conducere, doar după consultarea tuturor membrilor. Ludovic Orban mai declara că niciun om fără merit nu va fi promovat în vreo funcţie publică.

Aici, la Complexul Romexpo, procedura de vot este în plină desfăşurare, transmite reporterul RRA, Amalia Bojescu.

UPDATE ora 12.00 Lucrările congresului PNL sunt în plină desfăşurare aici, la Romexpo.

Este primul congres după fuziunea dintre PNL şi PDL. Sunt aproximativ 5.000 de delegaţi care vor alege noul preşedinte.

Se aşteaptă prezentarea moţiunilor de candidatură ale celor doi competitori, în ordine, Cristian Buşoi şi Ludovid Orban.

Până acum au fost mesaje ale invitaţilor la congres.

Primul a venit din partea secretarului general al Partidului Popular European, Antonio Lopez, care speră ca noii lideri ai PNL să menţină România ca un partener de încredere în UE.

Din partea UDMR a vorbit liderul deputaţilor Attila Korodi.

El a spus că România are nevoie de o forţă politică puternică de dreapta care să militeze pentru statul de drept.

La final de mandat, preşedintele interimar al PNL, Raluca Turcan, a vorbit despre unitatea liberalilor în contextul actualei situaţii politice.

Spunea Raluca Turcan că şi-ar fi dorit mai multă combativitate în spaţiul public, dar speră că acest congres va rezolva ceea ce ea a numit 'slăbiciunile liberalilor'.

Lucrările congresului continuă, informează reporterul RRA.

Şefia PNL este disputată de doi candidaţi, Ludovic Orban şi Cristian Buşoi.

Candidatura lui Viorel Cataramă a fost invalidată după ce moţiunea sa nu a primit sprijinul a cel puţin 10 organizaţii, aşa cum prevede statutul liberalilor.

Totodată, la congres vor fi alegeri şi pentru 36 de funcţii de conducere, la care s-au înscris peste 100 de membri ai PNL.

Cei doi candidaţi rămaşi în competiţie au avut la dispoziţie o lună de campanie internă în PNL pentru a-şi convinge colegii să le acorde un vot de încredere.

Ludovic Orban face apel la unitatea liberalilor pentru ca partidul să devină cea mai mare forţă politică din România şi să câştige viitoarele alegeri.

"Cred că PNL este singura forţă politică care poate reprezenta o garanţie a democraţiei în întreaga societate românească". Ludovic Orban

Cristian Buşoi susţine că liberalii trebuie să-şi clarifice oferta politică pentru a recupera electoratul pierdut, să recâştige încrederea tinerilor şi să demonstreze că pot reconstrui România.

"Ca membru PNL am dovedit întotdeauna seriozitate, ataşament, decizie şi o motivare foarte clară de a face o bună imagine în toate poziţiile pe care le-am ocupat cu sprijinul sau în nunele PNL". Cristian Buşoi

După congresul de astăzi, liberalii se reunesc mâine în Consiliul Naţional de Coordonare, unde vor fi aleşi secretarul general, patru prim-vicepreşedinţi, opt vicepreşedinţi pe domenii de activitate, opt pe regiuni de dezvoltare şi 16 membri ai Biroului Executiv.

Pentru aceste funcţii au fost depuse peste 100 de candidaturi.Autor:
Amalia Bojescu
Editor:
Simona Mihaescu
Adăugat:
17 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza