Cine reprezintă România la Bruxelles: preşedintele sau premierul?

Premierul Victor Ponta crede că pe 23 mai va merge, probabil, preşedintele Traian Băsescu la Bruxelles, adăugând că până la Consiliul European din 28 iunie va trebui să se stabilească din punct de vedere constituţional cine are mandat să reprezinte Români

Adăugat: 18 Mai 2012
Ultima actualizare:18 Mai 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Primul ministrul a precizat, joi seara, la postul de televiziune România TV că nu există nicio prevedere constituţională referitoare la cine reprezintă ţara în acest for, iar potrivit regulamentului comunitar la reuniuni pot participa şeful statului sau primul ministru.

Şeful Executivului a spus că probabil,  preşedintele Băsescu va merge pe 23 mai la Bruxelles , dar a precizat că acesta nu are niciun fel de mandat de la Guvern, ci "pe mandatul domniei sale".

Ponta a explicat că pe 23 mai, la Bruxelles, se desfăşoară o întâlnire informală, convocată în special la solicitarea preşedintelui Franţei, Francois Hollande pe tema Tratatului fiscal .

El a făcut referire şi la apartenenţa politică de centru-sânga a noului preşedinte al Franţei şi a întrebat retoric "Ce poate domnul Băsescu să discute seara pe această problemă?".

28 iunie, data limită pentru o decizie

Premierul a mai spus că pănă la 28 iunie trebuie să se stabilească cine va reprezenta România la Bruxelles.

"Cred că trebuie să stabilim din punct de vedere constituţional şi legal cine are mandat şi care reprezintă poziţia României, pentru că nu poţi să te reprezinţi pe tine în Consiliul European, ci trebuie să prezinţi o poziţie a ţării".(...)Eu cred că până pe 28 iunie trebuie să stabilim pe plan intern cine participă şi cu ce mandat". Victor Ponta

În opinia lui Victor Ponta, el este cel care trebuie să meargă la Bruxelles, pentru că acolo se discută probleme legate de guvernare.  

"Consultându-mă atât cu guvernul, cu cei care ne susţin, cât şi cu Parlamentul, o să îmi spun punctul de vedere după care, sigur, prin nişte mecanisme constituţionale - nu vreau să le anticipez în acest moment - sau legale, cred că trebuie să stabilim dacă domnul preşedinte Băsescu se duce şi n-are sprijin pentru măsurile pe care le propune în consiliu, lucrurile nu funcţionează" a spus Ponta.  

Referindu-se la afirmaţiile publice ale preşedintelui Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, potrvit cărora şeful statului trebuie să reprezinte România la Bruxelles, Victor Ponta a declarat că acesta va trebui să se abţină de la vot dacă acest subiect va ajunge în dezbaterea Curţii, întrucât s-a antepronunţat deja pe această temă.

Reamintim că, joi, Augustin Zegrean a spus că preşedintele Traian Băsescu ar putea reprezenta statul, ca şi până acum, la Consiliul European.

"Cine vrea răspuns la această întrebare, îl invităm să citească Constituţia României. Noi, dacă nu suntem sesizaţi, nu putem să dăm răspunsuri. Dacă v-aş da astăzi un răspuns, eu n-aş mai putea să particip la judecată în situaţia în care am fi sesizat. Şeful de stat a fost şi până acum. Nimeni n-a contestat acest lucru. Nu ştiu de unde a pornit această discuţie" a declarat jurnaliştilor, Augustin Zegrean.  

Cristian Diaconescu: Preşedintele trebuie să meargă la Bruxelles

Consilierul prezidenţial Cristian Diaconescu susţine că textul Constituţiei precizează în mod clar că şeful statului trebuie să reprezinte România la Bruxelles.

El a afirmat ferm că în legea fundamentală se precizează cine reprezintă statul român.

"România trebuie reprezentată de preşedinte, nu de premier. Constituţia este foarte clară, articolul 80, alineatul 1 spune că preşedintele României reprezintă statul român. În ceea ce priveşte atribuţiile primului-ministru, din conţinutul Constituţiei, art. 107, nu rezultă că acesta ar reprezenta statul român". Cristian DiaconescuCert e, că până pe 28 iunie, când va avea loc următoarea reuniune a Consiliului European, trebuie să se găsească răspunsul la întrebarea cine reprezintă România la Bruxelles: preşedintele sau premierul?Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
18 Mai 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza