Cine poate vota prin intermediul urnei speciale?

Românii cu drept de vot sunt aşteptaţi, duminică 5 iunie, la urne, pentru a-şi desemna primarii şi consilierii din oraşele şi comunele în care locuiesc.

Adăugat: 3 Iunie 2016
Ultima actualizare:4 Iunie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Alegătorii pot vota în baza unui act de identitate valabil numai la secţiile la care le este arondată adresa de domiciliu ori reşedinţa.

În cazuri speciale se poate apela şi la urna mobilă aminteşte preşedintele Autorităţii Electorale Permanente, Ana Maria Pătru.

"Pot să voteze prin intermediul urnei speciale alegătorii care nu se pot deplasa la sediul secţiei de votare din cauză de boală sau invaliditate, în baza unei cereri însoţite de copii ale actelor din care rezultă starea de sănătate sau de invaliditate. Vorbim de persoane netransportabile din motive medicale aflate la domiciliul lor sau internate în unităţi publice sau private, cămine de bătrâni sau alte aşezăminte publice sau private. De asemenea, pot solicita urna specială şi persoanele reţinute, cele arestate preventiv, inclusiv la domiciliu sau persoanele care execută o pedeapsă privativă de libertate, dar care nu şi-a pierdut drepturile electorale", a explicat preşedintele Autorităţii Electorale Permanente.

Preşedintele Autorităţii Electorale Permanente a mai precizat că la nivel naţional sunt organizate 18.616 secţii de votare, în care a fost implementat- în premieră- sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului legal.

"Dacă o persoană care se prezintă la vot nu figurează în listele electorale ale secţiei de votare, sistemul semnalează dacă respectiva persoană are drept de vot, dacă a mai votat la aceste alegeri sau dacă este arondată la altă secţie de votare", a spus Ana Maria Pătru.

Votul multiplu şi tentativa de vot multiplu sunt infracţiuni electorale sancţionate cu închisoare sau amendă penală şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Pentru a afla la ce secţie de votare sunteţi arondaţi şi adresa acesteia, puteţi accesa pagina de internet registrulelectoral.roAutor:
Politica Romaneasca
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Cătălin Purcaru
Adăugat:
3 Iunie 2016
Ultima actualizare:
4 Iunie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza