Chiuariu: Vasile Blaga nu înţelege nimic din ce se întâmplă în Justiţie

Liberalul Tudor Chiuariu susţine că, în loc să fie un lider al opoziţiei responsabil, Vasile Blaga "continuă să recite sloganurile moştenite de la Traian Băsescu şi Monica Macovei".

Adăugat: 28 Iunie 2013
Ultima actualizare:28 Iunie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Vicepreşedintele PNL Tudor Chiuariu afirmă că preşedintele PDL, Vasile Blaga, nu înţelege nimic din ce se întâmplă în Justiţie, punctând că verificarea probelor pe care se întemeiază trimiterea în judecată a unei persoane de către un judecător nu poate reprezenta o ''frână în calea justiţiei''.

"Un student din anul I la Facultatea de drept i-ar putea explica domnului Blaga că verificarea de către un judecător a probelor pe care se întemeiază trimiterea în judecată a unei persoane nu poate reprezenta o 'frână în calea justiţiei', aşa cum a declarat liderul PDL. Domnul Blaga îşi exercită funcţia de lider al opoziţiei cu superficialitate şi vorbeşte fără să fi citit amendamentul Senatului referitor la instituţia judecătorului de cameră preliminară prevăzut în proiectul privind punerea în aplicare a Codului de procedură penală. În loc să fie un lider al opoziţiei responsabil, domnul Blaga continuă să recite sloganurile moştenite de la Traian Băsescu şi Monica Macovei, cele care i-au adus partidul la 10% în sondaje", declară Tudor Chiuariu, potrivit unui comunicat citat de Agerpres.

Senatorul PNL susţine că liderul PDL are "memorie selectivă" şi ignoră faptul că instituţia judecătorului de cameră preliminară a fost adoptată în această formă încă din anul 2007, când Guvernul a adoptat tezele prealabile ale Noului Cod de procedură penală.

"Două instituţii noi sunt prevăzute în Noul Cod de procedură penală: judecătorul de drepturi şi libertăţi (care soluţionează cererile din faza de urmărire penală referitoare la restrângerea unor drepturi) şi judecătorul de cameră preliminară (care verifică modul cum este făcută sesizarea instanţei prin trimiterea în judecată a persoanei)", arată liberalul.

Amendamentul lui Chiuariu

Chiuariu a propus la Codul de procedură penală la articolul privind competenţa judecătorului de cameră preliminară ca acesta să verifice, pe lângă legalitate, şi aparenţa de temeinicie a trimiterii în judecată.

Tudor Chiuariu afirmă că prin amendamentele adoptate de Senat se urmăreşte "instituirea unei garanţii eficiente împotriva trimiterii abuzive în judecată", prin prevederea potrivit căreia judecătorul de cameră preliminară va controla şi dacă sunt suficiente probe care să justifice ca o persoană să se afle în faţa unei instanţe de judecată.

Partidul Democrat Liberal susţine adoptarea Codurilor din justiţie de către Parlament în forma discutată cu UE şi susţinută de guvernele PDL, fiind dispus să se coalizeze cu toţi cei care le respectă nemodificate, a declarat joi preşedintele formaţiunii, Vasile Blaga.

El consideră că adoptarea amendamentului senatorului Tudor Chiuariu ar pune o frână justiţiei.

Plenul Camerei Deputaţilor a decis miercuri să retrimită la Comisia juridică, la solicitarea PSD, pentru o săptămână, proiectul pentru punerea în aplicare a legii 135/2010 privind Codul de procedură penală, iar în aceste condiţii preşedintele acestui for, Valeriu Zgonea, a spus că va convoca sesiune extraordinară.
Sesiunea extraordinară la Camera Deputaţilor este convocată luni şi marţi.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
28 Iunie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza