Chiuariu şi Nagy, vinovaţi "cu suspendare" în dosarul Poşta Română

Foştii miniştri ai justiţiei şi comunicaţiilor, Tudor Chiuariu şi respectiv Zsolt Nagy, au fost condamnaţi la pedepse cu suspendare în dosarul "Poşta Română".

Adăugat: 24 Ianuarie 2014
Ultima actualizare:24 Ianuarie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Tudor Chiuariu
trimite pe mail

Fostul ministru al justiţiei, Tudor Chiuariu, a primit o pedeapsă de trei ani şi jumătate cu închisoare, iar timp de şase ani va trebui să se supună mai multor obligaţii, respectiv, să se prezinte lunar la Serviciul de probaţiune, să anunţe orice schimbare de domiciliu sau deplasare mai lungă de opt zile şi alte măsuri impuse de instanţă.

Cât priveşte pe fostul ministru al comunicaţiilor Zsolt Nagy, acesta a fost condamnat la patru ani de închisoare, iar pedeapsa a fost suspendată şi se va supune unui termen de încercare timp de opt ani.

La fond, Tudor Chiuariu fusese achitat pentru abuz în serviciu, iar Zsolt Nogy primise o pedeapsă de trei ani şi şase luni.

Ceilalţi trei directori ai Poştei Române care au fost implicaţi în acest dosar primiseră în fond pedepse de peste cinci ani de închisoare cu executare, iar acum, la decizia definitivă, aceştia au primit pedepse de trei ani şi şase luni cu suspendare, pedepse de patru ani, Dan Mihai Toader, respectiv şi fostul director Andrei Marinescu, iar Emanoil Lepădatu a fost achitat.

DNA au cerut pedepse între 5 şi 15 ani de închisoare

Amintim că procurorii DNA au cerut  la instanţa supremă, pedepse cuprinse "în limitele speciale prevăzute de lege", respectiv între 5 şi 15 ani de închisoare în cazul foştilor miniştri Zsolt Nagy şi Tudor Chiuariu, pe care îi acuză de abuz în serviciu.

DNA susţine că în perioada 2005 - 2007, printr-un şir de acte nelegale, reprezentanţii Poştei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publică a statului român în proprietatea privată a companiei Imopost Developments SA, demers în care au fost implicaţi cei doi miniştri, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a favoriza societatea, prin schimbarea situaţiei juridice a imobilului.

Tudor Chiuariu a fost acuzat de procurori că în calitate de ministru al Justiţiei, prin încălcarea obligaţiilor prevăzute de actele normative, a avizat proiectul HG nr.377/2007, consfinţind definitiv trecerea imobilului în domeniul privat al statului, prin aceasta obţinându-se un avantaj patrimonial în favoarea SC Imopost Developments SA, constând în dreptul de proprietate asupra unui imobilul din calea Victoriei nr. 133-135, ceea ce a cauzat statului român un prejudiciu în valoare de 4,9 milioane euro.

În noiembrie 2012, Chiuariu fusese achitat

În 27 noiembrie 2012, fostul ministrul al Justiţiei Tudor Chiuariu a fost achitat, în acest dosar, pentru abuz în serviciu, de un complet de trei judecători ai ICCJ.Instanţa supremă a reţinut atunci, în cazul lui Chiuariu, că lipseşte unul dintre elementele constitutive ale infracţiunii.
    
Fostul ministru al Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani şi jumătate de închisoare cu suspendare.
   

 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Diana Surdu
Adăugat:
24 Ianuarie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza