Chiţoiu: Structurile de control financiar vor fi simplificate. IMM-urile, controlate la trei ani

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu a anunţat că vor fi desfiinţate o serie de structuri de control al Ministerului Finanţelor Publice, acestea urmând să fie regrupate într-una singură.

Adăugat: 10 Ianuarie 2013
Ultima actualizare:10 Ianuarie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu a anunţat că întreprinderile mici şi mijlocii vor fi controlate de Fisc o dată la trei ani, iar contribuabilii mari vor fi controlaţi o dată la cinci ani.

Daniel Chiţoiu a mai spus, joi seara, cu ocazia prezentării documentului privind "starea naţiunii", că la acest moment, România colectează doar 32-33 la sută din PIB, faţă de media UE care este 42-44 la sută.

El a susţinut că se impune o regândire a sistemului fiscal şi o simplificare a colectării.

"Regândirea sistemului fiscal şi sistemului de colectare presupune o simplificare şi, în primul rând, dorim să începem cu impozitarea directă, aşa cum s-a anunţat şi zilele trecute, mai ales în domeniile greu de controlat şi nefiscalizate prin impozitul forfetar, dar nu impozitul minim, care a fost introdus în anul 2009, ci impozitul forfetar, după model francez, model spaniol, în funcţie de domeniile de activitate, de zonele de desfăşurare a activităţii şi, de asemenea, în funcţie de categoria de contribuabili, dacă sunt contribuabili mici sau mijlocii", a spus aceasta.

Garda Financiară, Inspecţia Fiscală, controlul vamal, autoritatea antifraudă, desfiinţate

Daniel Chiţoiu a precizat că structurile de control ale MFP - Garda Financiară, Inspecţia Fiscală, supravegherea şi controlul vamal, autoritatea antifraudă - vor fi desfiinţate şi regrupate într-o singură structură de control.

"De asemenea, reforma de fond o constituie reforma administrării şi colectării taxelor şi, în primul rând, reforma tuturor structurilor de control ale Ministerului de Finanţe: se vor desfiinţa şi se vor regrupa într-o singură strucutură de control operativ, care sunt arondate combaterii evaziunii şi fraudei fiscale, respectiv Garda Financiară, Supravegherea şi Controlul Vamal, Antifrauda, Inspecţia Fiscală. Contribuabilii trebuie să fie verificaţi o dată la trei ani, IMM-urile şi contribuabilii mici şi o dată la cinci ani, contribuabilii mari. Nu trebuie să mai avem verificări suprapuse de toate structurile de control, să meargă să dea o amendă şi să mai plece şi cu ceva în buzunar de la contribuabil", a susţinut acesta.

Stimularea celor care sunt "buni plătitori" şi chiar "ajutarea" acestora prin eşalonări de plată, sunt alte metode pentru o colectare mai bună a fondurilor la buget, a mai arătat ministrul Finanţelor Publice.

"Trebuie să avem o relaţie de parteneriat între contribuabili şi administraţia fiscală. Trebuie să-i stimulăm pe cei care sunt buni plătitori, să-i ajutăm atunci când sunt în dificultate, au lipsă temporară de lichidităţi, prin acordarea unor amânări la plată sau eşalonări la plată, pentru că avem experienţa anilor anteriori şi, nu demult, anul 2011, unde a fost în vigoare o lege a eşalonărilor la plată, iar pe sfârşitul anului 2011 am avut venituri colectate mai bine la buget", a mai declarat, joi seara, la Palatul Victoria, ministrul Daniel Chiţoiu.
 Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
10 Ianuarie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza