Chiliman şi Tuşa au fost excluşi din PNL

Andrei Chiliman şi Diana Tuşa sunt acuzaţi că, alături de alţi membri PNL, au aderat la alte partide sau doctrine politice.

Adăugat: 27 Mai 2013
Ultima actualizare:27 Mai 2013

Politica Romaneasca
Foto: Andrei Chiliman, primarul sectorului 1 al Capitalei
trimite pe mail

UPDATE Delegaţia Permanentă a PNL a decis luni excluderea din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman, după ce actualul edil a activat timp de 24 de ani în PNL, motivul sancţiunii fiind săvârşirea unor "abateri grave de la disciplina partidului".

De asemenea, Delegaţia Permanentă a hotărât excluderea deputatului Diana Tuşa şi unor membri ai filialei Mehedinţi a PNL.

Potrivit Dianei Tuşa, Andrei Chiliman a fost exclus cu 139 voturi "pentru", 8 "împotrivă" şi 17 voturi nule, iar ea a obţinut 104 "voturi" pentru excludere, 41 "împotrivă" şi 19 voturi nule. 

Preşedintele PNL, Crin Antonescu i-a reproşat lui Andrei Chiliman faptul că a venit cu textul deja pregătit, lucru care, în opinia sa, a dovedit, din nou, lipsă de respect faţă de colegii din PNL.

"Au adus deservicii acestui partid, pe care l-au împroşcat în vădită înţelegere cu duşmanii politici ai acestui partid. Trebuia să propun aceste măsuri mai devreme. Nu am făcut-o. Îmi pare rău pentru cei 23 de ani ai domnului Chiliman în PNL, dar îmi pare şi mai rău pentru toţi anii în care acest partid s-a zbătut, şi s-a zbătut din greu ca să aibă dreptul la un minim respect, să nu fie împroşcat pe texte scrise de alţii în fiecare zi", a spus liderul liberal.

Crin Antonescu a precizat că nu s-a pus niciodată problema excluderii lui Călin Popescu Tăriceanu din PNL, în condiţiile în care acesta nu a făcut decât să critice constructiv unele acţiuni ale partidului, fără a calomnia pe nimeni şi fără a participa la alte construcţii politice

Chiliman: PNL este subordonat obsesiei de putere a lui Crin Antonescu

Primarul sectorului 1 Andrei Chiliman respinge acuzaţiile liderului liberal, Crin Antonescu şi spune că Iniţiativa România Liberală este o organizaţie nonguvernamentală, adică nu un partid politic, al cărui scop este acela de a apăra valorile şi principiile liberale.

Andrei Chiliman a afirmat că preşedintele PNL este cel care  a aderat la o altă doctrină, şi anume populismul şi oportunismul politic.

"Din păcate, acest lucru a fost posibil pentru că, astăzi, PNL este total subordonat voinţei şi obsesiei de putere a lui Crin Antonescu. M-am prezentat la lucrările Delegaţiei Permanente ca să apăr principiile, valorile, politicile liberale conservatoare de care, din păcate, sub conducerea domnului Crin Antonescu, PNL s-a îndepărtat",  a spus Chiliman.

Biroul Permanent Naţional  al PNL a aprobat, luni, propunerea de excludere din partid a primarului Sectorului 1, Andrei Chiliman  şi a deputatului Diana Tuşa, care este transmisă Delegaţiei Permanente a partidului, for care ia decizia finală.

Motivul excluderii ţine de faptul că aceştia au aderat la alte partide sau doctrine politice.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a declarat luni că a propus excluderea din partid a primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, şi a deputatului liberal Diana Tuşa, în baza articolului 16 din Statutul formaţiunii, punctând că votul decisiv va fi dat de Delegaţia Permanentă.

"S-a votat, dar nu avem încă rezultatul. Vă comunicăm, oricum în Delegaţia Permanentă este votul decisiv. Votul este în derulare", a spus Antonescu, după şedinţa Biroului Politic Naţional al PNL.

El a explicat că propunerea privind excluderea lui Chiliman şi a lui Tuşa a fost făcută în baza articolului 16, literele a şi c din Statutul PNL, însă există şi alte propuneri de excludere, de la Mehedinţi.

"La sfârşitul Delegaţiei Permanente, atunci când vom avea nişte decizii de un fel sau de altul, adoptate, vă vom sta la dispoziţie şi eu şi alţi colegi cu tot ce s-a hotărât în aceste foruri, cu explicaţii, cu detalii. Dacă nu avem încă nişte decizii, ce doriţi?", a mai spus Antonescu.

Săptămâna trecută şi Vlad Moisescu, alături de alţi 11 membri ai PNL sector 1, au fost excluşi din PNL.

Conflictul Chiliman - Antonescu

Andrei Chiliman s-a opus constant deciziilor luate de Crin Antonescu şi a criticat acţiunile acestuia.

Recent, edilul Sectorului 1 a pus bazele unei noi structuri politice, Iniţiativa România Liberală, alături de Vlad Moisescu, un alt liberal exclus recent din PNL.

Cel mai probabil această ultimă decizie i-a adus lui Andrei Chiliman excluderea din partid.

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, preciza că sancţiunea nu s-ar aplica şi în cazul fostului preşedinte PNL Călin Popescu Tăriceanu, deoarece numele acestuia nu poate fi asociat cu acţiunile structurii nou create.Autor:
Luminiţa Apostolescu
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Reporter:
Alina Bordeiaşu
Adăugat:
27 Mai 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza