Cetăţenii UE vor ieşi la pensie la 67 de ani

Leonard Orban a avertizat că în Uniunea Europeană se va generaliza tendinţa ieşirii la pensie la 67 de ani, creşterea perioadei de muncă ajutând la echilibrarea cheltuielilor bugetare.

Adăugat: 2 Aprilie 2012
Ultima actualizare:18 Aprilie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ministrul afacerilor europene, Leonard Orban, a avertizat luni că în statele membre UE se va generaliza tendinţa ieşirii la pensie la 67 de ani, amintind că situaţia este de aşa natură încât costurile cu pensionarii vor creşte cu până la 30% până în 2060, potrivit Eurostat.

Ministrul a făcut această declaraţie cu prilejul prezentării unor studii strategice privind politicile europene, inclusiv cel care analizează domeniul social, în contextul îmbătrânirii populaţiei.

Creşterea perioadei de muncă a fost considerată o soluţie pentru echilibrarea cheltuielilor bugetare, în condiţiile crizei datoriilor publice, care afectează mare parte din Uniunea Europeană. 

Potrivit corespondentului Radio România, în ultimii ani mai toate politicile europene au fost şi sunt încă marcate de criza economică şi de mecanismele prin care europenii pot susţine economia.

Proiectele cu bani europeni, ţinute sub lupă

În cazul României noi încă ne confruntăm cu problema cheltuirii unor bani europeni, care ne-au fost puşi la dispoziţie, iar timpul pe care îl mai avem în actualul exerciţiu bugetar nu numai că se scurge rapid, dar decât de multe fonduri comunitare cheltuim acum depinde alocarea mai mare sau mai mică pentru politicile de coeziune în viitorul buget european pentru perioada 2014 - 2020, politici de care depinde în bună măsură economia românească.

Ministrul Leonard Orban a anunţat că în prezent au loc evaluări ale proiectelor cu bani europeni.

"Va fi o analiză permanentă, pentru că trebuie din timp să identificăm acele proiecte care nu mai pot să fie implementate până la sfârşitul perioadei de programare, şi atunci să retragem finanţările iar banii aceea să îi alocăm pentru alte proiecte, care pot fi duse până la capăt până la sfârşitul lui 2015. Responsabilitatea revine atutorităţilor de management", a spus ministrul.

Leonard Orban a avertizat că în perioada următoare, în numeroase state europene, inclusiv în Zona Euro, se anunţă un risc de recesiune, dacă nu chiar o recesiune propriu-zisă.

"Evident, România va fi influenţată", a spus ministrul, "dar există două soluţii principale: creşterea exporturilor, care însă nu va putea fi prea mare, şi atragerea cât mai multor fonduri europene."

Accentuarea exporturilor "nu este în interesul României"

La rândul său, Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, consideră că accentul prea mare pus pe exporturi nu este în interesul României.

"Oricine devine un exportator rupând un lanţ românesc de creerea valorii, nu mai adăugăm valoare în România pentru a exporta produse, ci ne bucurăm că oricine devine un exportator, eventual chiar sub preţul de cost", a spus Pogonaru.

Florin Pogonaru a mai atras atenţia că mediul de afaceri de la noi a fost grav afectat de măsuri de austeritate ca mărire a TVA şi a contribuţiilor la asigurările sociale, iar din cauză că suntem înainte de alegeri accentul se pune acum doar pe discuţii despre majorări salariale.Autor:
Carmen Gavrilă
Editor:
Alice Vasiloiu
Adăugat:
2 Aprilie 2012
Ultima actualizare:
18 Aprilie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza