Centrala de la Cernavodă funcţionează în condiţii de maximă securitate

Concluzia comună a senatorilor din Comisia Economică este că Centrala de la Cernavodă este extrem de sigură din punctul de vedere al securităţii nucleare. FOTO: Agerpres

Adăugat: 29 Martie 2011
Ultima actualizare:29 Martie 2011

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Centrala de la Cernavodă este extrem de sigură din punct de vedere al securităţii nucleare, însă evenimentele din Japonia obligă la verificări suplimentare - aceasta a fost una dintre concluziile senatorilor din Comisia Economică, în urma audierilor unor responsabili din Ministerul Economiei, Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, Centrala de la Cernavodă şi din conducerea Nuclearelectrica.


Tema discuţiei a fost securitatea nucleară, în urma unor evenimente imprevizibile majore.   


Centrala de la Cernavodă automatizată, ocupă locul întâi în lume la operarea centralelor de tip CANDU şi locul 12 din totalul de 436 de centrale nucleare.


Este o centrală sigură, este proiectată pentru a face faţă unui cutremur de opt grade pe scara Richter, a declarat, la audieri, directorul acesteia, Ionel Bucur.  


"Ce avem până acum este destul de solid, şi proiectul este destul de bine gândit ca să facă faţă. Ne vom îmbunătăţi categoric aceste condiţii de securitate. Pe baza experienţei care se capătă, vom învăţa lecţii multe şi vom face verificările pe care, de fapt, şi Comisia Europeană le cere", a afirmat Ionel Bucur.


Comisia Europeană lucrează acum la criteriile de verificare pentru fiecare tip de centrală nucleară în parte.


O comisie comună, alcătuită din reprezentanţi ai Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare ai Parlamentului şi ai Ministerului Economiei, va investiga prin teste specifice toate structurile de securitate de la Centrala Cernavodă.


Concluziile vor fi cuprinse într-un raport, ce va fi înaintat, în a doua jumătate a anului, Comisiei Europene.

 



Autor:
Editor:
Alina Dobrinescu
Adăugat:
29 Martie 2011


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza