Ce urmează după stabilirea mandatelor de parlamentar

Rezultatele finale ale scrutinului, anunţate, astăzi, de Biroul Electoral Central, confirmă victoria social-democraţilor cu un avans de peste 25% faţă de următorii competitori electorali.

Adăugat: 15 Decembrie 2016
Ultima actualizare:15 Decembrie 2016

Politica Romaneasca
trimite pe mail

PSD a obţinut la alegerile parlamentare de duminică 221 din cele 465 de mandate de senator şi deputat.

Purtătorul de cuvânt al BEC, Marian Muhuleţ, a prezentat distribuţia mandatelor pentru formaţiunile politice care vor alcătui viitorul legislativ.

Pentru PSD - 154 de mandate; pentru PNL - 69 de mandate; pentru USR - 30 de mandate; UDMR - 21 de mandate; Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni - 20 de mandate; PMP - 18 mandate. Tot la Camera Deputaţilor s-au alocat mandate pentru 17 organizaţii ale minorităţilor naţionale. În ceea ce priveşte situaţia centralizării pentru Senat: PSD - 67 de mandate; PNL - 30 de mandate; USR - 13 mandate; Alianţa Liberalilor şi Democraţilor Europeni - 9 mandate; UDMR - 9 mandate; PMP - 8 mandate.

Care sunt etapele de parcurs până la constituirea noului Parlament şi pentru formarea noului cabinet:

Potrivit Constituției, până la validarea în Parlament a noilor mandate, legislativul funcționează pe vechea structură. Președintele are la dispoziție cel mult 20 de zile de la scrutin pentru convocarea Parlamentului proaspăt ales.

După ce șeful statului stabilește data și ora de reunire a celor două camere, Senatul și Camera Deputaților se întrunesc în ședințe separate, conduse de cel mai în vârstă parlamentar.

Se constituie comisiile de validare a mandatelor și grupurile parlamentare. Confirmarea mandatelor se aprobă cu votul majorității deputaților sau senatorilor prezenți.

Cele două Camere ale legislativului sunt legal constituite după validarea a două treimi din mandatele de deputați, respectiv a trei pătrimi din numărul total de senatori și după depunerea jurământului de către aceștia.

În privința grupurilor parlamentare, acestea pot fi constituite cu cel puțin șapte membri la Senat și 10 la Camera Deputaților, care au candidat în alegeri pe lista aceluiași partid, a unei alianțe politice, electorale sau ca independenți.

După constituirea grupurilor parlamentare sunt declanșate consultările pentru desemnarea unui premier.

În legea fundamentală se precizează că șeful statului desemnează un candidat pentru funcția de prim-ministru în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a formațiunilor politice reprezentate în legislativ.

Premierul desemnat are la dispoziție 10 zile pentru alcătuirea echipei și a programului de guvernare, după care vine în Parlament pentru a primi votul de încredere.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Simona Mihăescu
Adăugat:
15 Decembrie 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza