Ce trei presupuşi traficanţi de arme, reţinuţi

Anchetatorii iau în calcul extinderea acuzaţiilor şi pentru jurnaliştii britanici care le-ar fi dat aproape 2.000 de euro presupuşilor traficanţi în schimbul filmărilor.

Adăugat: 12 August 2016
Ultima actualizare:12 August 2016

Politica Romaneasca
Foto: captură TV
trimite pe mail

Cei trei cetăţeni români presupuşi traficanţi de arme care au apărut în reportajul realizat de televiziunea britanică Sky News au fost reţinuţi pentru 24 de ore de procurorii DIICOT, după ce au fost audiaţi ieri.

Anchetatorii iau în calcul să extindă acuzaţiile şi pentru jurnaliştii britanici care le-ar fi dat aproape 2.000 de euro presupuşilor traficanţi în schimbul filmărilor.  

Procurorii DIICOT vor cere audierea ziariştilor britanici.

Potrivit procurorilor, reportajul prezentat de Sky News a fost preluat de mass media din România şi din alte state membre ale Uniunii Europene, iar faptele prezentate au generat atât sentimente reprobatoare la adresa statului român, dar şi insecuritate în rândul românilor.

Ancheta a relevat că în realitate, aşa-zisa investigaţie jurnalistică nu era fundamentată pe fapte şi împrejurări reale, ci creată din iniţiativa ziariştilor, care au prezentat ca veridice date şi informaţii false.

Ziariştii britanici au oferit 2.000 de euro, au cerut ca presupuşii traficanţi de arme să poarte cagule, le-au precizat răspunsurile pe care le voiau, inclusiv preţurile pentru unele tipuri de arme.

Deoarece echipa britanică a cerut arme militare marca AK, Pantics Attila Csaba a împrumutat o armă cu destinaţia colecţie, deţinută legal, care, potrivit legii, nu putea fi împrumutată sau mutată de la adresa de domiciliu.

Celor trei presupuşi traficanţi li s-a cerut expres pe 31 iulie, când a avut loc reportajul, să vorbească în limba română, deşi limba lor maternă este limba maghiară.

Potrivit unui comunicat de presă, acţiunile grupului de ziarişti britanici în România sunt de natură a afecta securitatea naţională a statului român, prin inducerea în eroare a autorităţilor europene, a populaţiei largi din Europa şi din România cu privire la posibilitatea autorităţilor de stat române de a gestiona contrabanda cu armament provenit din zone de conflict vecine statului nostru, de natură a aproviziona cu armament de război deosebit de periculos grupări teroriste din vestul Europei şi din Orientul Mijlociu, iar aceste fapte, dacă ar fi reale, s-ar circumscrie finanţării terorismului islamic de către statul român, prin complicitatea laşă sau pasivă a autorităţilor acestora.

Ancheta procurorilor DIICOT a fost sprijnită de Poliţia Română, Direcţia de Operaţiuni Speciale, Serviciul Român de Informaţii şi de Jandarmerie.  ealizator:

Premierul Dacian Cioloş a catalogat ca inadmisibil reportajul celor de la Sky News despre aşa-zişii traficanţi de arme din România.

El a spus că o ţară nu poate fi denigrată fără să existe dovezi.Autor:
Diana Surdu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
12 August 2016


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza