Ce strategii își fac partidele pentru consultările de la Palatul Cotroceni

Partidele politice au fost invitate luni, la Cotroceni, pentru consultări privind desemnarea viitorului premier.

Adăugat: 24 Iunie 2017
Ultima actualizare:24 Iunie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Partidele politice îşi definitivează strategia pentru consultările de luni de la Palatul Cotroceni.

Ieri, la Bruxelles, preşedintele Klaus Iohannis a declarat, după Consiliul European, că va rezolva situaţia politică din ţară foarte repede, conform Constituţiei.

Şeful statului a precizat că va asculta toate părţile şi va trage propriile concluzii, înainte de a se desemna un candidat pentru funcţia de prim-ministru.

Propunerea de premier pe care PSD o va prezenta la consultările de la Cotroceni va fi stabilită în cadrul Comitetului Executiv al partidului.

Majoritatea parlamentară va fi demonstrată matematic. ALDE merge cu PSD

Liderul social-democraţilor, Liviu Dragnea, a subliniat că îi va demonstra matematic şefului statului că majoritatea parlamentară PSD-ALDE există, funcţionează şi are dreptul să prezinte din rândurile ei un nou şef al Guvernului.

Declaraţia preşedintelui Dragnea este confirmată şi de poziţiile adoptate inclusiv de reprezentanţii filialelor de Timiş şi Caraş-Severin, susţinători ai lui Sorin Grindeanu la moţiunea de cenzură, şi care anunţă acum că vor vota un executiv generat de actuala coaliţie dacă premierul propus este un social-democrat.

Senatorul PSD de Timiş Adrian Diaconu a precizat că, deşi au existat note discordante în partid, rămâne devotat acestuia şi că lucrurile merg mai departe.

"Au fost dezbateri ca într-o familie. Practic, noi am făcut consiliu de familie şi am hotărât ce fel de mobilă să luăm în sufragerie. Noi am fost de o părere, majoritatea a fost de altă părere. Ce o să facem acum, nu o să mai intrăm în casă pentru că nu ne place mobila din sufragerie?", a spus Adrian Diaconu.

Ministrul de externe în exerciţiu, senatorul ALDE Teodor Meleşcanu, a anunţat că alianţa va susţine propunerea PSD pentru postul de premier şi totodată continuarea mandatului miniştrilor care au făcut parte din Guvernul Grindeanu.

PNL se opune oricărui guvern al PSD

De cealaltă parte, PNL a reafirmat că va vota împotriva oricărui guvern din care fac parte reprezentanţi ai PSD.

Preşedintele liberalilor, Ludovic Orban, a subliniat că, deşi partidul îşi doreşte să intre la guvernare, PNL nu are în prezent garanţia că poate construi o majoritate parlamentară.

"PNL este pregătit în orice moment să îşi asume răspunderea guvernării. Pe uşa din faţă să intrăm la guvernare şi nicidecum prin negocieri în culise. Nu facem nicio negociere cu PSD şi vom vota împotriva oricărui guvern care conţine PSD în el", a susținut Ludovic Orban.

USR și PMP fac opoziție. UDMR se mai gândește

Un guvern în care se regăseşte PSD nu este susţinut nici de USR şi PMP.

Preşedintele executiv al PMP, Eugen Tomac, a declarat că social-democraţii au greşit şi trebuie să meargă în opoziţie.

"România are nevoie de un guvern stabil, predictibil şi capabil să lucreze pentru interesele românilor. Avem foarte multe lucruri urgente de făcut, şi în sănătate, şi în educaţie. Vom lua o decizie în acord cu priorităţile României", a susținut Tomac.

Liderul UDMR, Kelemen Hunor, nu a dorit să facă declaraţii privind o eventuală susţinere din partea Uniunii într-un guvern PSD-ALDE, precizând că decizia va fi luată luni, înainte de consultările cu preşedintele Klaus Iohannis.

Tot luni, va stabili mandatul cu care va merge la Cotroceni şi grupul minorităţilor naţionale, a subliniat liderul acestui grup, deputatul Varujan Pambuccian.

Iohannis: Susținerea premierului se verifică real în Parlament

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat la Bruxelles că va desemna un premier după ce va asculta poziţiile exprimate de partidele parlamentare şi că atât majoritatea, cât şi susţinerea persoanei pe care o va desemna în fruntea Guvernului vor fi testate în Parlament prin vot.

"Voi desemna o persoană şi acea persoană va prezenta o listă de miniştri şi se va duce în faţa Parlamentului. Acolo se votează, este simplu. Preşedintele nu poate să facă altceva decât să asculte toate părţile şi să tragă propriile concluzii. Acelea, pe urmă, se verifică pe real în Parlament", a declarat Klaus Iohannis.

Toate partidele parlamentare au confirmat participarea luni la consultările de la Cotroceni pentru formarea noului guvern.Autor:
Iulia Gherman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Iunie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza