Ce strategii au partidele pentru consultările de la Palatul Cotroceni

Partidele şi-au stabilit, în mare, strategia pentru consultările de la palatul Cotroceni.

Adăugat: 10 Octombrie 2021
Ultima actualizare:10 Octombrie 2021

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Partidele politice parlamentare vor avea mâine consultări cu preşedintele Klaus Iohannis pentru desemnarea candidatului la funcţia de prim-ministru.

Întâlnirea are loc după adoptarea moţiunii de cenzură în Parlament, care a dus la căderea Guvernului Cîţu. Partidele şi-au stabilit, în mare, strategia pentru consultări.

Liberalii au luat o decizie care ar putea flexibiliza negocierile pentru un viitor guvern. Iniţial, conducerea PNL votase ca tot Florin Cîţu să fie propunerea partidului pentru funcţia de prim-ministru.

După numai 12 ore, liberalii au decis să nu mai facă o nominalizare de premier la consultările de mâine dacă nu se conturează o majoritate parlamentară.

De cealaltă parte, USR susţine în continuare că nu poate accepta ca Florin Cîţu să mai conducă Executivul.

Acesta ar putea fi numit ministru, potrivit liderului Uniunii, Dacian Cioloş.

În aceste condiţii, USR spune că doreşte refacerea coaliţiei de guvernare cu liberalii.

Refacerea coaliţiei o doreşte şi UDMR, care mai spune că nu crede în varianta alegerilor anticipate.

Pentru PSD, în schimb, anticipatele sunt singura soluţie la actuala criză politică. Totodată, social-democraţii exclud varianta unui guvern minoritar.

Aceeaşi strategie politică este susţinută şi de liderii AUR. Discuţiile de mâine vor începe la ora 12:00.

Joia trecută, în ziua în care a chemat partidele la consultări, preşedintele Klaus Iohannis nu era încrezător că prima rundă de discuţii cu partidele parlamentare se va încheia cu o soluţie pentru deblocarea crizei politice.

Şeful statului a declarat că alegerile anticipate nu ar rezolva, în opinia sa, situaţia.

Klaus Iohannis: Sincer, nu ştiu dacă prima rundă de consultări va duce la o soluţie. Eu personal sunt total implicat şi eu sunt hotărât să găsesc, împreună cu partidele care au maturitatea politică necesară, o ieşire din această criză, fiindcă nu putem să stăm peste iarnă fără guvern. Sunt nenumărate probleme care trebuie să fie rezolvate de un guvern cu puteri depline. Deci, este clar, maturitate, cu calm, trebuie să găsim soluţii pentru această criză guvernamentală.Autor:
Mihaela Dumitrescu
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
10 Octombrie 2021


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza