Ce rol poate juca Uniunea Europeană în materie de securitate internaţională?

Relațiile dintre UE, SUA și Rsuia, dar și cooperarea dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană în domeniul securității, după Brexit, au fost discutate la Conferinţa pentru securitate de la München.

Adăugat: 18 Februarie 2018
Ultima actualizare:18 Februarie 2018

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Ce rol poate juca Uniunea Europeană în materie de securitate internaţională, care va fi natura relaţiilor sale cu Statele Unite şi Rusia, cum va răspunde ameninţărilor viitoare, au fost temele abordate, la acest sfârşit de săptămână, de responsabili internaţionali, la Conferinţa pentru securitate de la München.

Ieri, în ultima zi a conferinţei pentru securitate de la München, premierul britanic Theresa May a subliniat că nu doreşte ca Brexitul să pună capăt cooperării dintre Marea Britanie şi Uniunea Europeană în domeniul apărării şi securităţii.

Ea a propus chiar semnarea unui tratat de cooperare securitară cu partenerii europeni, cel târziu anul viitor. Provocarea ce stă în faţa noastră, acum, este să găsim mijlocele de a lucra împreună într-un parteneriat special, să păstrăm ce-am construit împreună şi să mergem mai departe, pentru a putea răspunde ameninţărilor de securitate, care ne stau în faţă.

Preşedintele Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a asigurat, la rândul său, că europenii nu sunt în război cu Marea Britanie şi în niciun caz nu vor să renunţe la podul se securitate care îi leagă dintotdeauna.

El a insitat, de asemenea, că Uniunea trebuie să facă mai mult pentru a-şi asigura apărarea:

"Nu putem să ne bazăm doar de aliaţii din NATO. Trebuie să acţionăm noi înşine pentru a ne proteja interesele de securitate şi asta vom face. Nimeni nu trebuie să înţeleagă că acest efort al nostru s-ar îndrepta împotriva Alianţei Nord Atlantice. Tratatul european stabileşte că NATO şi Uniunea Europeană trebuie să fie complementare şi aşa va fi şi în continuare", a spus Jean Claude Juncker.

Premierul francez, Edouard Philippe, a pledat, la München, pentru 'un mai bun angajament operaţional' al statelor membre, pentru ca Europa Apărării să nu rămână doar un subiect de dezbatere.

Să nu mai amânăm la infinit acest obiectiv şi să ne concentrăm ca în câţiva ani, Uniunea Europeană să aibă propria forţă de intervenţie, o doctrină şi un buget solid pentru apărare, a insistat premierul francez.

Prezent la reuniune, ministrul român al apărării, Mihai Fifor, a remarcat, cu ocazia prânzului de lucru cu noul ministrul german al apărării, Ursula Gertrud von der Leyen, importanţa dezvoltării cooperării bilaterale şi regionale în domeniul apărării, în special în domeniul informaţiilor militare şi al industriei de apărare, a afirmat ministrul român pe pagina de Facebook.Autor:
Daniela Coman
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
18 Februarie 2018


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza