Ce prevede noua lege a salarizării unitare?

Bugetarii care au pierdut în 2010, 25% din salariu, vor recupera 15% anul viitor, iar salariul minim va fi de 670 de lei- arată două dintre prevederile din noua lege a salarizării, faţă de care Guvernul şi-a asumat responsabilitatea marţi.

Adăugat: 14 Decembrie 2010
Ultima actualizare:14 Decembrie 2010

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Potrivit legii de salarizare unitară toţi bugetarii care au pierdut anul acesta 25% din salariu vor recupera, în 2011, 15%, iar salariul minim va creşte de la 600 la 670 de lei.
 

 

Deşi este vorba despre o majorare salarială, sindicatele sunt nemulţumite de măsurile stipulate în lege, întrucât declară că reducerea salariilor cu 25% aplicată începând cu luna august ar fi trebuit menţinută doar până la finalul acestui an şi astfel ar fi trebuit să se vorbească acum de o recuperare totală a banilor pierduţi la salariu şi nu doar de una parţială.
 

 

De aceea sindicatele spun că vor sprijini acţiunea în instanţă a celor care îşi vor cere drepturile salariale.
 

 

În plus, ţinând cont de inflaţie şi de faptul că salariul minim nu a mai fost majorat de doi ani, sindicatele au cerut pe parcursul negocierilor ca acesta să crească la 750 de lei.
 

 

Şi patronatele susţineau un salariu minim pe economie de cel puţin 700 de lei.
 

 

Discuţiile dintre partenerii sociali şi reprezentanţii guvernului s-au concretizat însă prin salarii mai mici decât cereau sindicatele şi patronatele.
 

 

Negocierile s-au purtat luni de zile şi pentru stabilirea unor coeficienţi de ierarhizare a funcţiilor care să stabilească salariile bugetarilor, în principal ţinând cont de competenţe.
 

 

Deşi ar fi trebuit să se aplice din 2011, această grilă care trebuie să reducă diferenţele foarte mari dintre cel mai mic şi cel mai mare salariu din sectorul bugetar, iar aceeaşi muncă şi aceeaşi funcţie să fie plătite cu aceleaş salarii, grila se va aplica din 2013.
 

 

Începând in ianuarie, se va realiza doar o reîncadrare a întregului personal pe funcţii care, potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, nu va influenţa salariile angajaţilor.

 

Legea salarizării mai prevede că în 2011 nu se vor acorda tichete de masă, de cadou şi de vacanţă, iar orele suplimentare vor fi recompensate prin ore libere.Autor:
Diana Domenico
Editor:
Cristina Ghioca
Adăugat:
14 Decembrie 2010


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza