Ce pierde România după Brexit

Pentru Bucureşti, una dintre temele cele mai importante, la negocierile privind ieșirea Marii Britanii din UE, este menţinerea drepturilor pe care le au acum românii.

Adăugat: 24 Februarie 2017
Ultima actualizare:24 Februarie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

România pierde, după ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană, un aliat în ceeea ce priveste evitarea unei Europe cu două viteze şi menţinerea sancţiunilor împotriva Rusiei. Aceasta a fost una dintre concluziile dezbaterii organizate astăzi de Biroul Parlamentului European la Bucureşti, la care participă europarlamentari, ministrul şi consilierul prezidenţial de resort, precum şi reprezentanţi ai Ambasadei Britanice.

Discuţiile au loc în perioada care precede declanşarea formală a negocierilor pentru Brexit, luna viitoare.

Pentru Bucureşti, una dintre temele cele mai importante, la aceste negocieri, este menţinerea drepturilor pe care le au acum românii din Marea Britanie.

Românii asistați social vor avea probleme

Potrivit europarlamentarilor români, Ioan Mircea Paşcu din Grupul socialiştilor, şi Marian Jean Marinescu din grupul popularilor, în mod normal românii care lucrează cu contracte în Marea Britanie, nu au de ce să-şi facă prea multe griji, însă în mod cert probleme vor avea acei români care sunt asistaţi sociali, iar în ce priveşte studenţii, situaţia este încă neclară.

Consilierul prezidenţial Leonard Orban a declarat că România ar vrea ca subiecte ca situaţia cetăţenilor, bugetul european, frontierele să fie clarificate în negocierile cu Marea Britanie cât mai repede, poate chiar până la sfârşitul acestui an.

"Dacă aceste lucruri nu vor fi clarificate cât de repede posibil, ele vor fi un balast enorm în negocierile ulterioare şi practic marja de manevră şi de negociere, dacă vreţi, flexibilitatea tuturor celorlalte 27 de state va fi xtrem de redusă", spune Leonard Orban.

România,  atentă la libera circulaţie a cetăţenilor

Ministrul delegat pentru afaceri europene, Ana Birchall, a explicat că din punctul de vedere al României trebuie insistat pe restabilirea încrederii în UE, mai ales că sentimente similare celor care au dus la Brexit există şi n alte state membre.

"Cred că este necesar ca la temelia abordării noastre în negocierile cu Marea Britanie să stea tocmai soluţiile pe care le vom promova împreună, pentru a răspunde îndoielilor prezente la nivel european. În esenţă, în cadrul negocierilor privind Brexit, România este foarte atentă la libera circulaţie a cetăţenilor, la viitorul buget european, care odată cu plecarea britanicilor, va fi cu 13% mai mic la capitolul coeziune şi politica agricolă comună, şi în al treilea rând, România vrea ca Londra să rămână cât mai aproape de Uniune, în special în ce priveşte apărarea", a susținut Ana Birchall.Autor:
Radiojurnal
Editor:
Luminița Voinea
Adăugat:
24 Februarie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza