CCR: Senatul și-a fundamentat votul în cazul Șova pe dispoziții contrare Constituției
Potrivit Curţii Constituţionale, Senatul îşi fundamentează rezultatul votului pe dispoziţii legale şi regulamentare contrare Legii fundamentale, conferindu-i acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Constituţie.
Articol de Radio România, 19 Mai 2015, 20:54
Curtea Constituţională a publicat astăzi motivarea deciziei prin care a declarat neconstituţional votul din Senat privind cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului social-democrat Dan Şova.
Potrivit Curţii Constituţionale, Senatul îşi fundamentează rezultatul votului pe dispoziţii legale şi regulamentare contrare Legii fundamentale, conferindu-i acestuia alte efecte juridice decât cele prevăzute de Constituţie.
Judecătorii susţin că hotărârea prin care Senatul răspunde cererii de încuviinţare a reţinerii sau arestării unui membru al Camerei trebuie să fie adoptată cu respectarea dispoziţiilor constituţionale referitoare la cvorum, respectiv cu majoritatea membrilor prezenţi la şedinţa plenului Senatului. CCR nu indică însă şi cum ar trebui să procedeze senatorii mai departe.
Preşedintele Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, declarase anterior că instituţia pe care o conduce va pune în aplicare decizia CCR cu privire la neconstituţionalitatea hotărârii în cazul lui Dan Şova, dar numai după publicarea motivării acesteia în Monitorul Oficial.
Motivarea CCR a ajuns la Senat
Preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat, că motivarea deciziei Curţii Constituţionale referitoare la sesizarea de neconstituţionalitate, formulată de senatorii liberali în cazul lui Dan Şova, a ajuns la Senat.
Conform cutumei, a fost sesizat Biroul Permanent, care urmează să se întâlnească săptămâna viitoare şi să solicite Comisiei Juridice un punct de vedere, care va fi ulterior supus dezbaterii şi aprobării plenului.
"Am primit din partea Curţii Constituţionale motiverea deciziei. În astfel de cazuri există o procedură, Biroul Permanent l-am sesizat deja, urmează să se întrunească şi, în astfel de cazuri, Biroul Permanent solicită Comisiei Juridice un punct de vedre. Punctul de vedere nu trebuie neapărat să fie însuşit de membrii Biroului Permanent, el urmează să fie supus după aceea dezbaterii şi aprobării plenului", a sustinut Tăriceanu.
La rândul său, preşedintele Comisie Juridice din Senat, liberalul Cătălin Boboc, a declarat, că, în viziunea sa, trebuie redactată o nouă hotărâre în baza votului exprimat de senatori pe data de 25 martie, ceea ce ar însemna că senatorul PSD Dan Şova va putea fi reţinut şi arestat de procurori, a informat redactorul Radio România Actualităţi, Nucu Jalea.