CCR: Senatul are obligaţia să redacteze o hotărâre în cazul Dan Şova

CCR a decis azi că Senatul are obligaţia de a redacta o hotărâre privind rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova.

Adăugat: 17 Aprilie 2015
Ultima actualizare:17 Aprilie 2015

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a României susţine că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată pe 25 martie, prin care să ateste rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova, hotărâre care trebuie publicată în Monitorul Oficial.

CCR a dat publicităţii motivarea deciziei din 8 aprilie, prin care a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României, declanşat de refuzul acestuia din urmă de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în plenul Senatului cu privire la senatorul Dan Şova.

"Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului dat cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Coman Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României", se arată în motivarea CCR.

Judecătorii CCR declară că, din analiza coroborată a textelor constituţionale şi legale, rezultă că asupra cererii de încuviinţare a reţinerii, arestării sau percheziţionării deputatului ori a senatorului, formulată în condiţiile legii, Camera Parlamentului este obligată să dezbată şi să se pronunţe printr-o hotărâre, care se comunică ministrului Justiţiei şi se publică în Monitorul Oficial al României.

CRR susţine că refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea adoptată în şedinţa din 25 martie "echivalează cu neîndeplinirea unei obligaţii constituţionale, legale şi regulamentare, care angajează această autoritate publică într-un  conflict juridic de natură constituţională cu autoritatea care a solicitat încuviinţarea arestării unui senator, respectiv Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, prin intermediul ministrului Justiţiei".

Senatul nu a redactat până acum o hotărâre privind cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Dan Şova, preşedintele acestei camere Călin Popescu Tăriceanu afirmând că aşteaptă motivarea Curţii Constituţionale.
 Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
17 Aprilie 2015


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza