CCR se pronunţă pe incompatibilitatea aleşilor locali

Dispoziţiile atacate la Curte sunt cele în baza cărora Agenţia Naţionala de Integritate i-a declarat incompatibili pe mai mulţi aleşi locali, între care şi preşedintele ales, Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

Adăugat: 16 Decembrie 2014
Ultima actualizare:16 Decembrie 2014

Politica Romaneasca
Foto: Augustin Zegrean, preşedintele CCR.Sursa: Agerpres
trimite pe mail

CCR urmează să se pronunţe astăzi în cazul dispoziţiilor referitoare la incompatibilitatea aleşilor locali cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local sau naţional.

Prevederile contestate sunt cele în baza cărora ANI i-a declarat incompatibili pe mai mulţi edili locali, între care şi pe preşedintele ales Klaus Iohannis, fost primar al Sibiului.

Soluţionarea acestei excepţii ridicate în mai multe dosare aflate pe rolul Curţii a fost amânată de mai multe ori.

Preşedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat, înaintea şedinţei de săptămâna trecută, că aleşii nu-şi vor mai pierde mandatul în cazul în care va fi declarat neconstituţional articolul privind incompatibilitatea acestora cu funcţia de reprezentant în adunările generale ale societăţilor comerciale de interes local.

Întrebat ce se întâmplă cu procesele din instanţă dacă acest articol va fi declarat neconstituţional, şeful CCR a explicat: "(n.r - Aleşii locali) câştigă, li se anulează constatarea făcută de ANI. Dacă legea nu mai prevede că ei sunt în incompatibilitate, nu-i mai poate menţine nimeni în incompatibilitate. (...) Nu-şi mai pierd mandatul pentru acest motiv".

În 4 noiembrie, CCR a decis repunerea pe rol  a excepţiei ridicate de primarul comunei Tuzla, Constantin Micu, deoarece judecătorii au apreciat că este nevoie de lămuriri suplimentare şi de dosarul de la Curtea de Apel Constanţa, informează Agerpres.

Ulterior, Curtea a mai avut pe ordinea de zi dosare în care era ridicată aceeaşi excepţie, acestea fiind amânate tot pentru aceeaşi dată.

Excepţia ridicată se referă la neconstituţionalitatea art. 87 alin. (1) litera f din Legea 161/2003 privind unele măsuri pentru asigurarea transparenţei în exercitarea demnităţilor publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.Autor:
Radio România
Editor:
Luminiţa Apostolescu
Adăugat:
16 Decembrie 2014


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza