CCR se pronunţă pe 9 mai la sesizarea CSM

Curtea Constitutionala a decis să judece, la data de 9 mai, sesizarea preşedintelui CSM, Oana Schmidt-Hăineală, privind existenţa unui conflict juridic între autoritatea judecătorească şi puterea executivă.

Adăugat: 18 Aprilie 2013
Ultima actualizare:18 Aprilie 2013

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Conflictul a fost generat de modificarea procedurii de numire a judecatorului român la Curtea Europeana a Drepturilor Omului.  

Preşedintele CSM, Oana Schmidt-Hăineală,  susţine, că prin schimbarea de către Guvern a acestui mecanism , s-a adus atingere principiului separaţiei puterilor în stat.

CSM consideră că modificarea acestui mecanism încalcă dispoziţiile din Constituţie conform cărora ordonanţele de urgenţă nu pot fi adoptate în domeniul legilor constituţionale şi nu pot afecta regimul instituţiilor fundamentale ale statului.

Potrivit redactorului RRA,  Madalina Verman, şi  Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constituţională în legătura cu Ordonanta de urgenţă a Guvernului legată de modul de desemnare a judecătorului român la CEDO .

Amintim că, în urmă cu două zile,  premierul Victor Ponta a solicitat intervenţia Avocatului Poporului la Curtea Constituţională pentru rezolvarea conflictului cu CSM.

În documentul  înaintat de CSM, Curţii Consituţionale a României se susţine că decizia executivului elimină o atribuţie care revine exclusiv Consiliului Superior al Magistraturii .

Precizăm că primul ministru Victor Ponta s-a întâlnit, miercuri, cu membrii Secţiei pentru judecători din Consiliul Superior al Magistraturii pentru a discuta probleme care ţin inclusiv de procedura de desemnare a judecătorului român la CEDO.

Şeful Executivului i-a anunţat pe membrii Consiliului că a avut o discuţie cu preşedintele Traian Băsescu pe această temă şi că amândoi au sesizat faptul că problema trebuie rezolvată în termen.
    
"Eu am sesizat problema şi am discutat atunci cu preşedintele, amândoi am sesizat problema", a spus Ponta.
    
Premierul a  mai subliniat, miercuri seara, că acest lucru nu presupune existenţa unui "nou acord" cu şeful statului.Autor:
Simona Mihăescu
Editor:
Simona Mihăescu
Reporter:
Mădălina Verman
Adăugat:
18 Aprilie 2013


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza