CCR: Prelungirea programului de votare, constituţională

Curtea Constituţională a decis că prelungirea programului de votare la referendumul pentru demiterea preşedintelui suspendat Traian Băsescu, de la ora 7:00 la ora 23:00, este constituţională.

Adăugat: 24 Iulie 2012
Ultima actualizare:24 Iulie 2012

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Curtea Constituţională a decis, marţi, cu majoritate de voturi, că articolul 3 din Hotărârea Parlamentului privind stabilirea datei şi a obiectului referendumului pentru demiterea preşedintelui este constituţională, respingând astfel sesizarea PDL.

Amintim că joia trecută, PDL a atacat la Curtea Constituţională articolul 3 din Hotărârea Parlamentului prin care se stabilesc data şi condiţiile referendumului pentru demiterea preşedintelui.

Potrivit acestui articol, "în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de valabilitate stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat".

Tot săptămâna trecută, PDL a atacat la Curtea Constituţională legile prin care se modifică şi aprobă ordonanţele de urgenţă privind atribuţiile Curţii şi organizarea referendumului.

Liderul deputaţilor PDL, Mircea Toader, a precizat la aceea dată, că a depus această sesizare pentru articolul care prevede că în situaţia în care Curtea Constituţională va stabili că nu au fost îndeplinite condiţiile de validare stabilite de lege, Parlamentul României va lua act de hotărârea acesteia şi va decide asupra procedurii de urmat.

PDL consideră că hotărarea este foarte ambiguă şi lasă deschisă posibilitatea ca Parlamentul să decidă peste Curtea Constituţională.

Alina Gorgiu: Este ridicolă sesizarea PDL

Deputatul PNL Alina Ghorhiu califică sesizarea depusă de PDL la Curtea Constituţională, prin care se contestă programul de vot extins, drept ridicolă.

Ea susţine că nicio Curte Constituţională din lume nu se poate pronunţa cu privire la intervalul orar în care se desfăşoară un anumit scrutin electoral.

"Dacă sesizarea referitoare la legea în care se stipulează exact programul de la ora 7:00 la 23:00 va fi respinsă pe motive de neconstituţionalitate, că sunt PD-işti cărora le e frică să meargă la vot noaptea pentru că se tem de întuneric, pentru că alte motive raţionale nu au, atunci rămâne acea lege în care am dat posibilitatea ca, prin hotărâre de guvern, guvernul să reglementeze programul de referendum", a spus Gorghiu.Autor:
Alice Vasiloiu
Editor:
Alice Vasiloiu
Reporter:
Mădălina Verman
Adăugat:
24 Iulie 2012


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza