CCR obligă Senatul să publice hotărârea privind votul în cazul Dan Şova
CCR afirmă că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea prin care atestă rezultatul votului în cazul Dan Şova, de a comunica hotărârea autorităţilor şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.
Articol de Radio România, 08 Aprilie 2015, 11:23
Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi Senatul României.
Conflictul a fost declanşat de refuzul Senatului de a redacta şi publica hotărârea care atestă rezultatul votului dat în Plenul Senatului cu privire la cererea de încuviinţare a arestării senatorului Dan Şova.
Într-un comunicat, Curtea Constituţională afirmă că Senatul are obligaţia de a redacta hotărârea adoptată în şedinţa Plenului din 25 martie 2014 prin care atestă rezultatul votului respectiv, de a comunica hotărârea autorităţilor publice competente şi de a o publica în Monitorul Oficial al României.
Prin hotărârea de azi, Curtea Constituţională a admis sesizraea preşedintelui CSM.
Acesta arăta că Senatul, chiar şi în condiţiile în care avea norme diferite în propriul Regulament, era obligat să interpreteze corect şi conjugat toate dispoziţiile care reglementau problema majorităţii necesare pentru luarea hotărârii privind cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării unui membru al acestei Camere.
Curtea Constituţională a dezbătut azi trei sesizări legate de votul dat de Senat în cazul solicitării de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a lui Dan Şova.
Preşedintele Curţii Constituţionale, Augustin Zegrean, a declarat, înaintea şedinţei, că în cazul în care se va constata că există conflict între autorităţi în cazul votului dat privind cererea de încuviinţare a reţinerii şi arestării preventive a senatorului Dan Şova, va fi propusă o soluţie pentru rezolvarea situaţiei.
Având în vedre că Parlamentul a modificat ieri articolul care face obiectul sesizării, Zegrean a explicat că judecătorii pot decide că un articol este neconstituţional chiar dacă el nu mai este în vigoare.
Reluarea votului "nu este posibilă"
Preşedintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, susţine că reluarea votului referitor la cererea DNA de reţinere şi arestare preventivă a social-democratului Dan Şova "nu este posibilă", indiferent de decizia pe care judecătorii Curţii Constituţionale o vor emite azi.
Într-o intervenţie la RFI, Tăriceanu a spus că în cazul în care legea privind modificarea Statutului parlamentarilor va fi promulgată de preşedinte, ea va intra în vigoare dar nu va avea efecte retroactiv.
"Parlamentul are un drept suveran legat de încuviinţarea fie a urmăririlor penale, fie a arestărilor. Prin urmare, atunci când este solicitat, el nu trebuie să răspundă automat, ca la un simplu ghişeu de înregistrare a cererii, printr-un aviz favorabil " a mai spus Călin Popescu Tăriceanu.