CCR o obligă pe Kovesi să meargă la Comisia de anchetă privind alegerile din 2009

Judecătorii CCR au stabilit obligaţia Laurei Codruţa Kövesi de a se prezenta în Parlament, la Comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009, cu informaţiile solicitate.

Adăugat: 4 Octombrie 2017
Ultima actualizare:4 Octombrie 2017

Politica Romaneasca
trimite pe mail

Procurorul general al DNA, Laura Codruţa Kövesi, este obligată să se prezinte în faţa comisiei parlamentare care anchetează alegerile prezidenţiale din 2009, a decis ieri Curtea Constituţională.

CCR a dezbătut sesizările depuse de preşedinţii celor două Camere parlamentare şi a admis unul din cele trei puncte reclamate.  

Curtea Constituţională a constatat existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Parlament şi Ministerul Public, în legătură cu refuzul şefei procurorilor anticorupţie de a se duce la audierile din Legislativ.

CCR mai spune că şefa DNA, Laura Codruţa Kövesi, pe lângă faptul că trebuie să se ducă în faţa comisiei, trebuie să pună la dispoziţia acesteia şi documentele sau mijloacele de probă deţinute, utile activităţii lor.

Potrivit comunicatului Curţii, judecătorii constituţionali au stabilit însă, că nu există un coflict între Parlament şi Ministerul Public în legătură cu faptul că procurorul general Augustin Lazăr nu a sancţionat-o pe şefa DNA pentru acest refuz şi nu a transmis la Legislativ copia dosarului penal despre scrutinul prezidenţial, clasat ulterior.

Ministerul Public a spus în replică faptul că decizia Curţii clarifică o problemă de drept, care nu a mai avut precedent în sistemul judiciar.

La rândul ei, preşedinta comisiei parlamentare de anchetă, Oana Florea a apreciat că decizia CCR era una necesară. 

"În plenul comisiei de anchetă vom discuta despre decizia Curţii Constituţionale şi despre activitatea noastră pe viitor, adică dacă vom mai avea audieri, dacă consideră necesară invitarea doamnei Kövesi sau nu, dacă mai consideră necesare alte probe cu acte de la alte instituţii ale statului. Vom vedea.   ealizator:  Curtea Constituţională a dezbătut ieri şi obiecţia formulată de mai mulţi senatori ai PNL şi USR, la proiectul de modificare a Legii referendumului. CCR a stabilit că desemnarea de către Guvern a datei consultării populare nesocoteşte competenţele constituţionale ale Parlamentului", a spus Oana Florea.
 Autor:
Ciprian Sasu
Editor:
Luminiţa Voinea
Adăugat:
4 Octombrie 2017


Articole pe aceeasi tema


Toate câmpurile sunt obligatorii.

Reafiseaza